Wykonanie


Nie dlatego, że ponownie posługuję się sposobem na szybkie
ciasto drożdżowe bez kilkukrotnego wyrastania i długotrwałego wyrabiania jak w przypadku Błyskawicznego I Prostego
Ciasta Drożdżowego Z
Owocami - chociaż to też jest wielkim plusem tych rogalików, a takie przepisy przylegają do mnie dość chętnie ;) A propos wspomnianego ciasta, to tym, którzy się do niego przekonali, a jest Was wielu, radzę nawet nie zastanawiać się nad zrobieniem rogalików, ponieważ ich struktura bardzo przypomina naszego szybkiego drożdżowca, a podobnie trudu w ich wykonaniu też nie znajdziecie ;)Rogaliki w cukrze wprost uwielbiam za całokształt - szybkie, tanie, a pyszne tak bardzo, że nawet mój M., który nie
jada wypieków
drożdżowych (pomijając
chleb i
bułki) jest nimi zachwycony.Pewnego razu ktoś zwrócił mi uwagę na to, że podałam owy przepis z nieokreśloną poprawnie nazwą, ponieważ uważał je za rogaliki krucho-
drożdżowe, a nie
drożdżowe. Prawda jest taka, że pod nazwą
drożdżowe kryje się ogólne określenie opisywanych rogalików.Nie są one ani
drożdżowe, ani krucho-
drożdżowe, ponieważ ich smak to coś pomiędzy tymi dwoma rodzajami
ciasta drożdżowego. Zewnętrzna warstwa to
cukier zapiekany w rozmąconym
jajku, co może przypominać nam niegdyś bardzo popularne
ciastka z dziurką i posypką
cukrową. Wewnętrzna część rogalików jest miękka i delikatna.Czasami dodatkowo wzbogacam ich smak ekstraktem z
pomarańczy, co bardzo mi odpowiada, ale bez niego są również pyszne.Polecam serdecznie.Pochodzenie : kuchnia polska; nieznacznie zmodyfikowany przepis z internetuIlość : 17-20 rogalikówSkładniki :0,5 szkl. gęstej
śmietany 18%60 g świeżych
drożdży500 g
mąki200 g masła/margaryny2-3 łyżki
cukru1,5 łyżeczki ekstraktu z
pomarańczy (można zastąpić
olejkiem pomarańczowym)250-350 g powideł lub twardej
marmolady*1
jajko rozmącone0,5-1 szkl.
cukru kryształu* początkującym w lepieniu rogalików polecam użyć
marmolady, ponieważ jej twarda postać może okazać się łatwiejszym rozwiązaniem, gdyż nie wypływa tak z rogalików jak powidłaPrzygotowanie Początkowe :Do głębszego naczynia wlać
śmietanę.Pokruszyć
drożdże.Wymieszać widelcem dla uzyskania jednolitej konsystencji (masa może
mieć małe grudki, ale poza tym
drożdże bez problemu powinny się lekko rozpuścić).Do miski przesiać
mąkę.Dodać pokrojone w mniejszą kostkę
masło.Dodać
cukier.Wlać
drożdże ze
śmietaną.Dodać ekstrakt
pomarańczowy.Wszystko wymieszać.Wyrobić ciasto na gładką kulę (ciasto na początku będzie bardzo kruche; może wydawać się nawet, że nie powstanie z niego elastyczna i jednolita kula, ale po 10 minutach wyrabiania ciasto uzyska jednolitość i plastyczność).Ciasto podzielić na 2 równe części.Rozwałkować na kształt koła o grubości 3-4 mm.Podzielić nożem/nożem do pizzy na równe trójkąty.Nakładać powidła/marmoladę ( u mnie 1. pełna łyżeczka) na ok. 2/3 wysokości trójkąta.Zwijać od szerszej części do węższej w rulonik.Kształtować rogaliki.Dobrze zlepić brzegi, aby powidła/marmolada nie wyciekła z nich podczas pieczenia.Górną część rogalików (pomijając tylko spód, na którym będą się piekły) maczać w
jajku (można pomóc sobie pędzelkiem), a następnie w cukrze.

Przygotowanie Końcowe :Układać w większych odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (w przeciwnym razie rogaliki przywrą do blaszki).Rozgrzać piekarnik do 180*C.Włożyć rogaliki do piekarnika.Piec 25-35 min. do lekkiego zbrązowienia do momentu, kiedy środek ciasta w rogaliku będzie upieczony (trzeba przekroić rogalika na pół, aby się upewnić).Studzić na kratce.Można przechowywać w szczelnie zamkniętym pudełku.