ßßß Cookit - przepis na Ekspresowe Rogaliki Drożdżowe W Cukrze

Ekspresowe Rogaliki Drożdżowe W Cukrze

nazwa

Wykonanie

Nie dlatego, że ponownie posługuję się sposobem na szybkie ciasto drożdżowe bez kilkukrotnego wyrastania i długotrwałego wyrabiania jak w przypadku Błyskawicznego I Prostego Ciasta Drożdżowego Z Owocami - chociaż to też jest wielkim plusem tych rogalików, a takie przepisy przylegają do mnie dość chętnie ;) A propos wspomnianego ciasta, to tym, którzy się do niego przekonali, a jest Was wielu, radzę nawet nie zastanawiać się nad zrobieniem rogalików, ponieważ ich struktura bardzo przypomina naszego szybkiego drożdżowca, a podobnie trudu w ich wykonaniu też nie znajdziecie ;)
Rogaliki w cukrze wprost uwielbiam za całokształt - szybkie, tanie, a pyszne tak bardzo, że nawet mój M., który nie jada wypieków drożdżowych (pomijając chleb i bułki) jest nimi zachwycony.
Pewnego razu ktoś zwrócił mi uwagę na to, że podałam owy przepis z nieokreśloną poprawnie nazwą, ponieważ uważał je za rogaliki krucho-drożdżowe, a nie drożdżowe. Prawda jest taka, że pod nazwą drożdżowe kryje się ogólne określenie opisywanych rogalików.
Nie są one ani drożdżowe, ani krucho-drożdżowe, ponieważ ich smak to coś pomiędzy tymi dwoma rodzajami ciasta drożdżowego. Zewnętrzna warstwa to cukier zapiekany w rozmąconym jajku, co może przypominać nam niegdyś bardzo popularne ciastka z dziurką i posypką cukrową. Wewnętrzna część rogalików jest miękka i delikatna.
Czasami dodatkowo wzbogacam ich smak ekstraktem z pomarańczy, co bardzo mi odpowiada, ale bez niego są również pyszne.
Polecam serdecznie.
Pochodzenie : kuchnia polska; nieznacznie zmodyfikowany przepis z internetu
Ilość : 17-20 rogalików
Składniki :
0,5 szkl. gęstej śmietany 18%
60 g świeżych drożdży
500 g mąki
200 g masła/margaryny
2-3 łyżki cukru
1,5 łyżeczki ekstraktu z pomarańczy (można zastąpić olejkiem pomarańczowym)
250-350 g powideł lub twardej marmolady*
1 jajko rozmącone
0,5-1 szkl. cukru kryształu
* początkującym w lepieniu rogalików polecam użyć marmolady, ponieważ jej twarda postać może okazać się łatwiejszym rozwiązaniem, gdyż nie wypływa tak z rogalików jak powidła
Przygotowanie Początkowe :
Do głębszego naczynia wlać śmietanę.
Pokruszyć drożdże.
Wymieszać widelcem dla uzyskania jednolitej konsystencji (masa może mieć małe grudki, ale poza tym drożdże bez problemu powinny się lekko rozpuścić).
Do miski przesiać mąkę.
Dodać pokrojone w mniejszą kostkę masło.
Dodać cukier.
Wlać drożdże ze śmietaną.
Dodać ekstrakt pomarańczowy.
Wszystko wymieszać.
Wyrobić ciasto na gładką kulę (ciasto na początku będzie bardzo kruche; może wydawać się nawet, że nie powstanie z niego elastyczna i jednolita kula, ale po 10 minutach wyrabiania ciasto uzyska jednolitość i plastyczność).
Ciasto podzielić na 2 równe części.
Rozwałkować na kształt koła o grubości 3-4 mm.
Podzielić nożem/nożem do pizzy na równe trójkąty.
Nakładać powidła/marmoladę ( u mnie 1. pełna łyżeczka) na ok. 2/3 wysokości trójkąta.
Zwijać od szerszej części do węższej w rulonik.
Kształtować rogaliki.
Dobrze zlepić brzegi, aby powidła/marmolada nie wyciekła z nich podczas pieczenia.
Górną część rogalików (pomijając tylko spód, na którym będą się piekły) maczać w jajku (można pomóc sobie pędzelkiem), a następnie w cukrze.
Przygotowanie Końcowe :
Układać w większych odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (w przeciwnym razie rogaliki przywrą do blaszki).
Rozgrzać piekarnik do 180*C.
Włożyć rogaliki do piekarnika.
Piec 25-35 min. do lekkiego zbrązowienia do momentu, kiedy środek ciasta w rogaliku będzie upieczony (trzeba przekroić rogalika na pół, aby się upewnić).
Studzić na kratce.
Można przechowywać w szczelnie zamkniętym pudełku.
Źródło:http://dariaanna.blogspot.com/2013/01/ekspresowe-rogaliki-drozdzowe-w-cukrze.html