ßßß

Opis : Te razowe babeczki to mój pierwszy wypiek z mąki pełnoziarnistej. Babeczki wyszły bardzo smaczne. Dla Nas nawet smaczniejsze od niejednych babeczek z jasnej mąki pszennej . Moja Oli wcinała je jedną za drugą, aż musiałam powiedzieć stop :)W strukturze wilgotne, miękkie, lekkie i odrobinę gęste. W smaku odpowiednio słodkie o jogurtowej i karmelowej nucie. Zdrowe, ponieważ pieczone z mąki razowej oraz oliwy z oliwek. Dietetyczne, gdyż z małą ilością jajek i dodatkiem jogurtu.Szczerze polecam.Pochodzenie : przepis własnyIlość : 7 babeczek, pieczonych z foremek o poj. 120 mlSkładniki :1 duże jajkook. 0,5 szkl. cukru trzcinowegoponad 0,5 szkl. jogurtu greckiego1/4 szkl. oliwy z oliwek1 łyżeczka proszku do pieczenia150 g mąki razowej (pełnoziarnistej) - u mnie pszennamasło/margaryna do posmarowania foremekbułka tarta do obsypania foremekPrzygotowanie :Do jajka dodać cukier.Ucierać/Miksować na puszystą masę ok. 3 min.Dodać jogurt naturalny.Wlać oliwę.Zmiksować, aby składniki połączyły się.Dodać proszek do pieczenia.Dodać mąkę.Wymieszać dokładnie łyżką.Foremki posmarować masłem/margaryną.Oprószyć bułką tartą.Włączyć piekarnik na 180*C.Nakładać ciasto do 2/3 wysokości foremki.Piec 25-30 min., sprawdzając patyczkiem czy ciasto jest upieczone.