Wykonanie


Opis : Zupę szczególnie polecam tym, którzy odkryli już aromatyczne indyjskie smaki i zagościły u nich na stałe. Zaś tym, którzy jeszcze nie zdążyli się z nimi zapoznać, proponuję popełnić swój pierwszy raz z tą zupą. Oczywiście zupa nie jest dla każdego, ponieważ trzeba lubić lub polubić smaki słodko-kwaśne z aromatycznymi wschodnimi
przyprawami.Bardzo prosta w przygotowaniu i niedroga (większość składników mamy w domu).Dla mnie (powoli odkrywającej kuchnię indyjską) bardzo smaczna. Jaka okaże się dla Was, mam nadzieję, że
będę miała szansę zobaczyć.Pochodzenie : kuchnia indyjska; lekko zmodyfikowany przepis z internetu (BBC GoodFood)Ilość : 2-3 porcje; całość zupy to ok. 1 , 2 lSkładniki :1 łyżka oliwy/oleju/masła2 małe
cebule300 ml
soku pomarańczowego600 ml
bulionu drobiowego (może być z kostki)2 średnie
marchewki (220 g)6 łyżek
czerwonej soczewicy (60 g)100 ml słodkiej
śmietanki do zup/sosów 18%2 łyżeczki
kolendry1 łyżeczka kuminu0,5 łyżeczki
chilli w proszku
sólPrzygotowanie :W rondlu/garnku rozgrzać tłuszcz.Dodać
cebulę pokrojoną na większe części (większa kostka lub ćwiartki plastrów).Smażyć na średnim płomieniu, aż uzyska złocisty kolor.Dolać
sok pomarańczowy.Dolać
bulion.Dodać
marchew pokrojoną w cieńsze krążki/półkrążki.Dodać
soczewicę.Gotować na średnim płomieniu pod przykryciem do momentu, kiedy
soczewica i
marchew będą miękkie, czyli ok. 30-35 min.Zdjąć z płomienia.Połowę zawartości zupy odlać i zmiksować blenderem.Wlać z powrotem do pozostałej zupy w rondlu/garnku.Wlać
śmietankę.Wymieszać.Dodać pozostałe
przyprawy.W razie konieczności doprawić
solą.Podawać na ciepło
solo lub z
pieczywem (polecam usmażoną w tosterze/na grillu ciabattę z
masłem czosnkowym).Można przyozdobić świeżą
kolendrą (posiekaną lub w listkach).