ßßß

Opis : Zupę szczególnie polecam tym, którzy odkryli już aromatyczne indyjskie smaki i zagościły u nich na stałe. Zaś tym, którzy jeszcze nie zdążyli się z nimi zapoznać, proponuję popełnić swój pierwszy raz z tą zupą. Oczywiście zupa nie jest dla każdego, ponieważ trzeba lubić lub polubić smaki słodko-kwaśne z aromatycznymi wschodnimi przyprawami.Bardzo prosta w przygotowaniu i niedroga (większość składników mamy w domu).Dla mnie (powoli odkrywającej kuchnię indyjską) bardzo smaczna. Jaka okaże się dla Was, mam nadzieję, że będę miała szansę zobaczyć.Pochodzenie : kuchnia indyjska; lekko zmodyfikowany przepis z internetu (BBC GoodFood)Ilość : 2-3 porcje; całość zupy to ok. 1 , 2 lSkładniki :1 łyżka oliwy/oleju/masła2 małe cebule300 ml soku pomarańczowego600 ml bulionu drobiowego (może być z kostki)2 średnie marchewki (220 g)6 łyżek czerwonej soczewicy (60 g)100 ml słodkiej śmietanki do zup/sosów 18%2 łyżeczki kolendry1 łyżeczka kuminu0,5 łyżeczki chilli w proszkusólPrzygotowanie :W rondlu/garnku rozgrzać tłuszcz.Dodać cebulę pokrojoną na większe części (większa kostka lub ćwiartki plastrów).Smażyć na średnim płomieniu, aż uzyska złocisty kolor.Dolać sok pomarańczowy.Dolać bulion.Dodać marchew pokrojoną w cieńsze krążki/półkrążki.Dodać soczewicę.Gotować na średnim płomieniu pod przykryciem do momentu, kiedy soczewica i marchew będą miękkie, czyli ok. 30-35 min.Zdjąć z płomienia.Połowę zawartości zupy odlać i zmiksować blenderem.Wlać z powrotem do pozostałej zupy w rondlu/garnku.Wlać śmietankę.Wymieszać.Dodać pozostałe przyprawy.W razie konieczności doprawić solą.Podawać na ciepło solo lub z pieczywem (polecam usmażoną w tosterze/na grillu ciabattę z masłem czosnkowym).Można przyozdobić świeżą kolendrą (posiekaną lub w listkach).