ßßß Cookit - przepis na Zupa Marchwiowo-Soczewicowa Z Sokiem Pomarańczowym

Zupa Marchwiowo-Soczewicowa Z Sokiem Pomarańczowym

nazwa

Wykonanie

Opis : Zupę szczególnie polecam tym, którzy odkryli już aromatyczne indyjskie smaki i zagościły u nich na stałe. Zaś tym, którzy jeszcze nie zdążyli się z nimi zapoznać, proponuję popełnić swój pierwszy raz z tą zupą. Oczywiście zupa nie jest dla każdego, ponieważ trzeba lubić lub polubić smaki słodko-kwaśne z aromatycznymi wschodnimi przyprawami.
Bardzo prosta w przygotowaniu i niedroga (większość składników mamy w domu).
Dla mnie (powoli odkrywającej kuchnię indyjską) bardzo smaczna. Jaka okaże się dla Was, mam nadzieję, że będę miała szansę zobaczyć.
Pochodzenie : kuchnia indyjska; lekko zmodyfikowany przepis z internetu (BBC GoodFood)
Ilość : 2-3 porcje; całość zupy to ok. 1 , 2 l
Składniki :
1 łyżka oliwy/oleju/masła
2 małe cebule
300 ml soku pomarańczowego
600 ml bulionu drobiowego (może być z kostki)
2 średnie marchewki (220 g)
6 łyżek czerwonej soczewicy (60 g)
100 ml słodkiej śmietanki do zup/sosów 18%
2 łyżeczki kolendry
1 łyżeczka kuminu
0,5 łyżeczki chilli w proszku
sól
Przygotowanie :
W rondlu/garnku rozgrzać tłuszcz.
Dodać cebulę pokrojoną na większe części (większa kostka lub ćwiartki plastrów).
Smażyć na średnim płomieniu, aż uzyska złocisty kolor.
Dolać sok pomarańczowy.
Dolać bulion.
Dodać marchew pokrojoną w cieńsze krążki/półkrążki.
Dodać soczewicę.
Gotować na średnim płomieniu pod przykryciem do momentu, kiedy soczewica i marchew będą miękkie, czyli ok. 30-35 min.
Zdjąć z płomienia.
Połowę zawartości zupy odlać i zmiksować blenderem.
Wlać z powrotem do pozostałej zupy w rondlu/garnku.
Wlać śmietankę.
Wymieszać.
Dodać pozostałe przyprawy.
W razie konieczności doprawić solą.
Podawać na ciepło solo lub z pieczywem (polecam usmażoną w tosterze/na grillu ciabattę z masłem czosnkowym).
Można przyozdobić świeżą kolendrą (posiekaną lub w listkach).
Źródło:http://dariaanna.blogspot.com/2011/11/zupa-marchwiowo-soczewicowa-z-sokiem.html