Wykonanie


Opis : Jeszcze wczoraj zastanawiałam się, co napisać o tym serniku i czy w ogóle dodać go na blog, bo sernik polecany musi być przynajmniej bardzo smaczny. Przeciętnych serników mamy już dosyć w internecie i książkach kucharskich.Trzeci dzień po upieczeniu (bo wtedy mi najbardziej zasmakował) stwierdziłam, że sernik jest naprawdę bardzo dobry. Jest gęsty, ciężki, miękki, a nawet kremowy, co
daje mu największy plus, a wyrasta bardzo wysoki.Odrobinę więcej musimy się przy nim zmęczyć (miksować), ale wydaje mi się, że warto. Poza tym nasz spód pod sernik wystarczy wyłożyć z paczki na blaszkę, ponieważ używamy
krakersów lub
herbatników. Spód zmięknie w czasie pieczenia.Polecam pod warunkiem, że sernik podamy prosto z lodówki, bo tylko taki oddaje to, o czym napisałam wyżej. Przepis ma bardzo wielu zwolenników.Pochodzenie : lekko zmodyfikowany przepis z internetu(Moje Wypieki)Ilość : forma o wym. 20/40 cmSkładniki Na Masę
Serową :1,4 kg tłustego
twarogu400 g
cukru10 dużych
jajek,
białka i
żółtka osobno250 g
masła, o temp. pokojowej6 płaskich łyżek
kaszy manny1
budyń śmietankowy (ok. 40 g)250 ml
śmietany 30%2 opakowania
cukru waniliowego (każdy na 1 kg masy)200 g
rodzynek lub
suszonej żurawinySkładniki Pozostałe :20-30
krakersów lub
herbatnikówcukier puderPrzygotowanie Masy Serowej :
Twaróg zmielić dwukrotnie lub trzykrotnie.
Masło podzielić na kawałki.Utrzeć/Zmiksować na puszysto.Dodawać po kilka łyżek
twarogu, ciągle miksując.W osobnym naczyniu utrzeć/zmiksować
żółtka z
cukrem i
cukrem waniliowym do białości.Dodać do masy serowej.Krótko zmiksować, aby składniki połączyły się.Dodać przesiany przez sitko
budyń.Dodać
kaszę manną.Wymieszać dokładnie, a jeśli zrobią się kulki z budyniu i
kaszy, zmiksować.W oddzielnym naczyniu ubić
śmietanę kremówkę.Wmieszać ją w masę
serową.W następnym naczyniu ubić
białka na sztywno.Dodać do masy serowej i delikatnie wmieszać, aby całkowicie połączyły się z resztą.Dodać
rodzynki lub
żurawinę.Delikatnie wymieszać, aby rozeszły się w miarę równomiernie po
masie.Przygotowanie Końcowe :Włączyć piekarnik na 150*C.Formę wyłożyć papierem do pieczenia.Wyłożyć krakersy/herbatniki.Wylać masę
serową.Włożyć sernik do piekarnika.Zwiększyć temp. w piekarniku do 175-180*C.Piec 60 min.Po upływie czasu pieczenia, otworzyć lekko drzwi piekarnika po 10 min. i chłodzić w ten sposób ok. 30 min.Sernik ostudzić.Włożyć do lodówki i tam go przechowywać.Posypać
cukrem pudrem przed podaniem.