ßßß Cookit - przepis na Sernik Wykwintny

Sernik Wykwintny

nazwa

Wykonanie

Opis : Jeszcze wczoraj zastanawiałam się, co napisać o tym serniku i czy w ogóle dodać go na blog, bo sernik polecany musi być przynajmniej bardzo smaczny. Przeciętnych serników mamy już dosyć w internecie i książkach kucharskich.
Trzeci dzień po upieczeniu (bo wtedy mi najbardziej zasmakował) stwierdziłam, że sernik jest naprawdę bardzo dobry. Jest gęsty, ciężki, miękki, a nawet kremowy, co daje mu największy plus, a wyrasta bardzo wysoki.
Odrobinę więcej musimy się przy nim zmęczyć (miksować), ale wydaje mi się, że warto. Poza tym nasz spód pod sernik wystarczy wyłożyć z paczki na blaszkę, ponieważ używamy krakersów lub herbatników. Spód zmięknie w czasie pieczenia.
Polecam pod warunkiem, że sernik podamy prosto z lodówki, bo tylko taki oddaje to, o czym napisałam wyżej. Przepis ma bardzo wielu zwolenników.
Pochodzenie : lekko zmodyfikowany przepis z internetu(Moje Wypieki)
Ilość : forma o wym. 20/40 cm
Składniki Na Masę Serową :
1,4 kg tłustego twarogu
400 g cukru
10 dużych jajek, białka i żółtka osobno
250 g masła, o temp. pokojowej
6 płaskich łyżek kaszy manny
1 budyń śmietankowy (ok. 40 g)
250 ml śmietany 30%
2 opakowania cukru waniliowego (każdy na 1 kg masy)
200 g rodzynek lub suszonej żurawiny
Składniki Pozostałe :
20-30 krakersów lub herbatników
cukier puder
Przygotowanie Masy Serowej :
Twaróg zmielić dwukrotnie lub trzykrotnie.
Masło podzielić na kawałki.
Utrzeć/Zmiksować na puszysto.
Dodawać po kilka łyżek twarogu, ciągle miksując.
W osobnym naczyniu utrzeć/zmiksować żółtka z cukrem i cukrem waniliowym do białości.
Dodać do masy serowej.
Krótko zmiksować, aby składniki połączyły się.
Dodać przesiany przez sitko budyń.
Dodać kaszę manną.
Wymieszać dokładnie, a jeśli zrobią się kulki z budyniu i kaszy, zmiksować.
W oddzielnym naczyniu ubić śmietanę kremówkę.
Wmieszać ją w masę serową.
W następnym naczyniu ubić białka na sztywno.
Dodać do masy serowej i delikatnie wmieszać, aby całkowicie połączyły się z resztą.
Dodać rodzynki lub żurawinę.
Delikatnie wymieszać, aby rozeszły się w miarę równomiernie po masie.
Przygotowanie Końcowe :
Włączyć piekarnik na 150*C.
Formę wyłożyć papierem do pieczenia.
Wyłożyć krakersy/herbatniki.
Wylać masę serową.
Włożyć sernik do piekarnika.
Zwiększyć temp. w piekarniku do 175-180*C.
Piec 60 min.
Po upływie czasu pieczenia, otworzyć lekko drzwi piekarnika po 10 min. i chłodzić w ten sposób ok. 30 min.
Sernik ostudzić.
Włożyć do lodówki i tam go przechowywać.
Posypać cukrem pudrem przed podaniem.
Źródło:http://dariaanna.blogspot.com/2011/10/sernik-wykwintny.html