Wykonanie

Opis : Pyszny deser z
budyniem waniliowym,
galaretką truskawkową i puszysto-kremową
bitą śmietaną, posypaną
czekoladą.
Słodycz, która jest bardzo zapychająca i orzeźwiająca. Poszczególne składniki idealnie łączą się w całość.Jest szybki w przygotowaniu i mało kosztowny.Jest to jeden z naszych ulubionych deserów na zimno, ale jeszcze lepszy i oryginalny
Trifle znajdziecie tutaj . Polecam szczerze.Pochodzenie : przepis własny; pomysł zaczerpnięty z gotowych deserów sprzedawanych w wielu sieciowych sklepach spożywczych w Anglii czy IrlandiiIlość : 4 porcje o poj. 350 mlSkładniki :1
budyń waniliowy bez
cukru na 0,5 l
mleka1 płaska łyżeczka
mąki ziemniaczanej2,5 płaskie łyżki
cukru400 ml
mleka1
galaretka truskawkowa500 ml wrzącej
wody1
Bita Śmietana w proszku1
Śmietan-fix do ubijania
śmietany200 ml zimnego
mleka0,5 tabliczki
czekolady mlecznej lub gorzkiej (50 g)Przygotowanie :
Budyń,
mąkę oraz
cukier wsypać do odrobiny
mleka.Resztę zagotować.Mieszankę wlać do gotującego się
mleka, stale mieszając.Ściągnąć z płomienia, gdy przestanie gęstnieć.Po 2-3 minutach wlać gorący
budyń do szklanek/salaterek (gdy zrobimy to później,
budyń zastygnie i nabierze twardej konsystencji, a chodzi o to, żeby jeszcze gorący nabrał owej konsystencji w naczyniu i tym samym ukształtował się prawidłowo).Do wrzącej
wody wsypać
galaretkę i mieszać do rozpuszczenia.Pozostawić do ostygnięcia (najlepiej włożyć do zimnej
wody, co jakiś czas mieszając).Następnie zostawić, aby lekko zastygł.Wlać na
budyń (musi
mieć taką konsystencję, aby nie przeciekł obok budyniu na boki).Włożyć do lodówki do całkowitego zastygnięcia.Do miski wlać
mleko, wsypać
Bitą Śmietanę w proszku oraz
Śmietan-fix i ubijać ok. 5 min.Nałożyć
Bitą Śmietanę do salaterek.Zetrzeć na tarce
czekoladę i posypać po wierzchu.Gotowe serwować.