ßßß Cookit - przepis na Pierwsze Urodziny Bloga i Wykwintne Trufle Czekoladowe

Pierwsze Urodziny Bloga i Wykwintne Trufle Czekoladowe

nazwa

Wykonanie

Dokładnie rok temu, czyli 05 . 05.2010 powstał Tasty Blog. I nie byłoby go, gdyby nie moja wielka fascynacja kuchnią, zapachem, smakiem. Za rok prowadzenia bloga wstawiłam ponad 100 przepisów. Staram się, aby potrawy były różnorodne, a jednocześnie łatwe do zrobienia i z produktów ogólno dostępnych.
Dziękuję wszystkim za komentarze, cenne uwagi, opinie, jak również konstruktywne słowa krytyki. Dziękuję, że odwiedzacie Tasty Blog. Bez Was na pewno nie byłoby we mnie tyle zapału do prowadzenia bloga.
Qualietko, Kaj – dla Was specjalne podziękowania – już Wy wiecie za co :-)
I właśnie z tej okazji przygotowałam wykwintne trufle czekoladowe. Przepis bardzo łatwy, a efekt powalający. Gorąco polecam.
Przepis na 24 trufle
175 g czekolady deserowej
2 łyżki likieru migdałowego (ewentualnie 1 łyżka spirytusu + 1 łyżka wody + parę kropel olejku migdałowego)
3 łyżki masła
4 łyżki cukru pudru
50 g mielonych migdałów
50 g startej deserowej czekolady (do obtoczenia trufli)
// 175 g czekolady deserowej 50 g startej deserowej czekolady ( do obtoczenia trufli )2 łyżki likieru migdałowego ( ewentualnie 1 łyżka spirytusu + 1 łyżka wody + parę kropel olejku migdałowego )50 g mielonych migdałów 3 łyżki masła';listonic_theme = "addToShoppingList1";document.write(" "); // ]]>
[Listonic]
//
Czekoladę deserową razem z likierem roztapiamy w garnku umieszczonym na rondlu z wrzącą wodą, cały czas mieszając, aż powstanie gładka masa. Następnie dodajemy masło i nadal mieszamy, aż się roztopi, a potem dodajemy cukier puder i migdały i dokładnie mieszamy. Masę pozostawiamy w chłodnym miejscu, aż przestygnie na tyle, żeby można było z niej utoczyć 24 kulki. Startą czekoladę wysypujemy na talerz i obtaczamy w niej czekoladowe trufle. Tak przygotowane trufle wkładamy do lodówki i chłodzimy.
Porada: Skórkę z migdałów łatwo usunąć zanurzając je na parę minut we wrzącej wodzie. Skórka wówczas napęcznieje i łatwo zejdzie.
Smacznego!
Źródło:http://tastefully.bloog.pl/id,329511133,title,Pierwsze-Urodziny-Bloga-i-Wykwintne-Trufle-Czekoladowe,index.html