Wykonanie
Dokładnie rok temu, czyli 05 . 05.2010 powstał Tasty Blog. I nie byłoby go, gdyby nie moja wielka fascynacja kuchnią, zapachem, smakiem. Za rok prowadzenia bloga wstawiłam ponad 100 przepisów. Staram się, aby potrawy były różnorodne, a jednocześnie łatwe do zrobienia i z produktów ogólno dostępnych.Dziękuję wszystkim za komentarze, cenne uwagi, opinie, jak również konstruktywne słowa krytyki. Dziękuję, że odwiedzacie Tasty Blog. Bez Was na pewno nie byłoby we mnie tyle zapału do prowadzenia bloga.Qualietko, Kaj – dla Was specjalne podziękowania – już Wy wiecie za co :-)I właśnie z tej okazji przygotowałam wykwintne
trufle czekoladowe. Przepis bardzo łatwy, a efekt powalający. Gorąco polecam.
Przepis na 24
trufle175 g
czekolady deserowej2 łyżki
likieru migdałowego (ewentualnie 1 łyżka
spirytusu + 1 łyżka
wody + parę kropel
olejku migdałowego)3 łyżki
masła4 łyżki
cukru pudru50 g mielonych
migdałów50 g startej
deserowej czekolady (do obtoczenia
trufli)// 175 g
czekolady deserowej 50 g startej
deserowej czekolady ( do obtoczenia
trufli )2 łyżki
likieru migdałowego ( ewentualnie 1 łyżka
spirytusu + 1 łyżka
wody + parę kropel
olejku migdałowego )50 g mielonych
migdałów 3 łyżki masła';listonic_theme = "addToShoppingList1";document.write(" "); // ]]>[Listonic]//
Czekoladę deserową razem z
likierem roztapiamy w garnku umieszczonym na rondlu z wrzącą
wodą, cały czas mieszając, aż powstanie gładka masa. Następnie dodajemy
masło i nadal mieszamy, aż się roztopi, a
potem dodajemy
cukier puder i
migdały i dokładnie mieszamy. Masę pozostawiamy w chłodnym miejscu, aż przestygnie na tyle, żeby można było z niej utoczyć 24 kulki. Startą
czekoladę wysypujemy na talerz i obtaczamy w niej
czekoladowe trufle. Tak przygotowane
trufle wkładamy do lodówki i chłodzimy.Porada: Skórkę z
migdałów łatwo usunąć zanurzając je na parę minut we wrzącej wodzie. Skórka wówczas napęcznieje i łatwo zejdzie.Smacznego!