ßßß
Przepis na 24 trufle175 g czekolady deserowej2 łyżki likieru migdałowego (ewentualnie 1 łyżka spirytusu + 1 łyżka wody + parę kropel olejku migdałowego)3 łyżki masła4 łyżki cukru pudru50 g mielonych migdałów50 g startej deserowej czekolady (do obtoczenia trufli)// 175 g czekolady deserowej 50 g startej deserowej czekolady ( do obtoczenia trufli )2 łyżki likieru migdałowego ( ewentualnie 1 łyżka spirytusu + 1 łyżka wody + parę kropel olejku migdałowego )50 g mielonych migdałów 3 łyżki masła';listonic_theme = "addToShoppingList1";document.write(" "); // ]]>[Listonic]//Czekoladę deserową razem z likierem roztapiamy w garnku umieszczonym na rondlu z wrzącą wodą, cały czas mieszając, aż powstanie gładka masa. Następnie dodajemy masło i nadal mieszamy, aż się roztopi, a potem dodajemy cukier puder i migdały i dokładnie mieszamy. Masę pozostawiamy w chłodnym miejscu, aż przestygnie na tyle, żeby można było z niej utoczyć 24 kulki. Startą czekoladę wysypujemy na talerz i obtaczamy w niej czekoladowe trufle. Tak przygotowane trufle wkładamy do lodówki i chłodzimy.Porada: Skórkę z migdałów łatwo usunąć zanurzając je na parę minut we wrzącej wodzie. Skórka wówczas napęcznieje i łatwo zejdzie.Smacznego!