Wykonanie
Jesienny gulasz
grzybowy.......Lista zakupów dla 4-6 osób:30 g
suszonych grzybów1/2 kg
wieprzowiny na gulaszłyżka
musztardy1 duża
cebulaoliwa do smażenia
sól,
pieprz,
tymianek1 łyżka
masła klarowanego1
śmietana (250 g)łyżka
mąki ziemniaczanejGrzyby pokroić, zalać szklanką zimnej, przegotowanej
wody i odstawić na noc, aby zmiękły.Na drugi dzień
grzyby odcedzić, zalać świeżym wrzątkiem (2/3 szklanki) i obgotować ok. 10 min.
Mięso pokroić w kostkę, doprawić
solą,
pieprzem, oprószyć suszonym
tymiankiem i dokładnie wymieszać z
musztardą. Odstawić na godzinę.Na dużej patelni rozgrzać
oliwę, wrzucić kawałki
mięsa i obsmażyć. Zmniejszyć ogień, podlać odrobiną
wody i dusić pod przykryciem ok. 45 min. aż
mięso będzie miękkie.
Cebulę pokroić drobno i zeszklić na
oliwie.
Grzyby odcedzić (
wywar zachować). Na małej patelni rozgrzać
masło i obsmażyć
grzyby.
Wywar zagrzać, dodać obsmażone
grzyby i
cebulę. (Można dodać
wodę).
Śmietanę roztrzepać dokładnie z
mąką i dodać do
wywaru grzybowego. Cały czas mieszać, aż do uzyskania gęstego sosu. Doprawić do smaku
solą,
pieprzem.Gotowy sos wymieszać z uduszonym
mięsem. Podałam z
kaszą gryczaną i
ogórkami kiszonymi.
Smacznego życzy
oliwek :)