Wykonanie
wtorek, 4 Sierpień 2009, autor: blue_megi, Brak Komentarzy »
Składniki:3 duże
pomidoryłyżka
koncentratu pomidorowegoduża
kostka rosołowapęczek
koperkuśrednia
czerwona cebulapół szklanki
mleka1
jajko1 łyżka
masła7 dag
kaszy mannysól,
pieprzolej do smażenia
Cebulę obieramy, drobno siekamy i podsmażamy na
oleju, dodając łyżkę
koncentratu pomidorowego (w dużym rondlu lub głębokiej patelni).
Pomidory myjemy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Dodajemy do
cebuli, przykrywamy pokrywką i dusimy do miękkości. Mieszamy drewnianą łyżką, aż
pomidory całkiem się rozgotują. Doprawiamy
solą i
pieprzem.W dużym garnku gotujemy 3 szklanki
wody i rozpuszczamy w niej
kostkę rosołową. Dodajemy przygotowane
pomidory z
cebulą.
Koperek dokładnie myjemy i siekamy.
Mleko gotujemy z łyżką
masła, odrobiną
soli i
pieprzu. Wsypujemy
kaszę i mieszamy energicznie aż masa zacznie odchodzić od ścianek i dna garnka. Zdejmujemy z ognia i szybko mieszamy z rozmąconym
jajkiem i posiekanym
koperkiem.Zupę ponownie doprowadzamy do wrzenia. Z masy grysikowej zwilżoną łyżeczką bierzemy małe porcje
kaszy i delikatnie wrzucamy do zupy. Gotujemy na bardzo małym ogniu jeszcze 10 minut. Doprawiamy jeśli potrzeba. Dekorujemy
koperkiem.