Wykonanie
Bardzo fajne połączenie pączka i
croissanta, ciasto delikatnie się listkuje co sprawia że są lekkie, chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku a oblane lukrem są idealne. Przepis zaczerpnięty od gotuj z cukiereczkiem.

Składniki:500 g
mąki pszennejpół łyżeczki
soli30 g
drożdży świeżych30 g
cukru100 g
masła250 ml
wody1
jajkoolej do smażenia
lukier:1 łyżka
śmietany 18 %2 łyżki
soku z cytryny1 szklanka
cukru pudru
Masło mrozimy kilka godzin w zamrażalce, następnie kroimy na cienkie plasterki. Do naczynia wsypujemy
mąkę,
cukier i
sól, dodajemy
masło i delikatnie mieszamy by
masło obtoczyło się
mąką. W ciepłej wodzie roztrzepujemy
jajko oraz rozpuszczamy
drożdże, wlewamy do
mąki i tylko delikatnie łączymy łyżką w kulę pamiętając by
masło pozostało w kawałkach. Zostawiamy na 30 minut by ciasto ruszyło.

Po tym czasie ciasto rozwałkować na duży prostokąt, lekko podsypując
mąką stolnicę i wałek. Ciasto wałkować w taki sposób, by prostokąt miał dłuższy bok jeden od drugiego. Krótsze boki prostokąta składamy do środka, następnie całość złożyć jak książkę, na pół. Cały proces wałkowania i składania powtórzyć 2 - 4
razy, aż widoczne kawałki
masła znikną. Złożone ciasto owinąć folią spożywczą, włożyć do lodówki na 30 minut, by ciasto odpoczęło. Po tym czasie ciasto wałkujemy na prostokąt o grubości około 5 mm i kroimy na paski o szerokości 1 centymetra. Pasek składamy na połowę i zaplatamy ze sobą oba końce. Układamy na stolnicy i przykrywamy ściereczką by podrosły. W tym czasie rozgrzewamy tłuszcz do głębokiego smażenia oraz przygotowujemy
lukier. Mieszamy
sok z cytryny z
cukrem pudrem i
śmietaną. Wyrośnięte pączki smażymy w tłuszczu rozgrzanym do 175 stopni z obu stron, do złotobrązowego koloru. Odsączamy na papierowym ręczniczku kuchennym, a następnie obtaczamy w lukrze.SMACZNEGO
