Wykonanie
Danie, które chciałabym Wam dziś zaprezentować, będzie chyba moim azjatyckim numerem jeden i na pewno w najbliższym czasie jeszcze nie raz się pojawi na moim
stole, bo jest przepyszne. Jeśli lubicie azjatycką kuchnię wypróbujcie koniecznie ten przepis, bo jest na prawdę godny polecenia. Na dodatek przygotowuje się je bardzo szybko, a to jest duży plus. Do przygotowania dania wykorzystałam chińską mieszankę
kiełków z własnej hodowli (post o hodowli
kiełków znajdziecie tutaj) i świetnie się w tej roli sprawdziła – wszystkie smaki bardzo dobrze się uzupełniały.

Składniki:· opakowanie
makaronu wonton· kilka garści
krewetek koktajlowych (u mnie jakieś pół opakowania
krewetek z Biedronki)· mały
filet z kurczaka· kilka garści świeżych
kiełków – mieszanka chińska· 3-4 ząbki
czosnku· 1-2 cm świeżego
imbiru· ciemny
sos sojowy – do smaku· garść posiekanej
zielonej cebulki· 1 mała
cebula dymka (biała część)· 3 łyżki
olejuW woku rozgrzewamy
olej i na gorący wrzucamy pokrojonego w cienkie paski
kurczaka. Następnie dodajemy
cebulę pokrojoną w piórka,
krewetki i smażymy mniej więcej do 10 minut na dość sporym ogniu. W tym czasie zagotowujemy
wodę i zalewamy wrzątkiem
makaron – odstawiamy na 5 minut, pod przykryciem,
potem odcedzamy.Kolejno do tego co mamy w woku dodajemy małą szczyptę
soli (ale na prawdę malutką, bo będziemy
potem dodawać
sos sojowy), drobno posiekany
czosnek i
imbir. Smażymy jeszcze 3-4 minuty. Po czym dodajemy posiekaną
zieloną cebulkę i
makaron i mieszamy wszystko razem. Skrapiamy
sosem sojowym, mieszamy dokładnie. Na koniec wrzucamy
kiełki i całość jeszcze raz mieszamy. Podajemy od razu, bo najlepiej smakuje na świeżo. Smacznego! :)
