ßßß Cookit - przepis na azjatycki wok – makaron wonton, krewetki, kurczak i świeże kiełki

azjatycki wok – makaron wonton, krewetki, kurczak i świeże kiełki

nazwa

Składniki

Wykonanie

Danie, które chciałabym Wam dziś zaprezentować, będzie chyba moim azjatyckim numerem jeden i na pewno w najbliższym czasie jeszcze nie raz się pojawi na moim stole, bo jest przepyszne. Jeśli lubicie azjatycką kuchnię wypróbujcie koniecznie ten przepis, bo jest na prawdę godny polecenia. Na dodatek przygotowuje się je bardzo szybko, a to jest duży plus. Do przygotowania dania wykorzystałam chińską mieszankę kiełków z własnej hodowli (post o hodowli kiełków znajdziecie tutaj) i świetnie się w tej roli sprawdziła – wszystkie smaki bardzo dobrze się uzupełniały.
Składniki:
· opakowanie makaronu wonton
· kilka garści krewetek koktajlowych (u mnie jakieś pół opakowania krewetek z Biedronki)
· mały filet z kurczaka
· kilka garści świeżych kiełków – mieszanka chińska
· 3-4 ząbki czosnku
· 1-2 cm świeżego imbiru
· ciemny sos sojowy – do smaku
· garść posiekanej zielonej cebulki
· 1 mała cebula dymka (biała część)
· 3 łyżki oleju
W woku rozgrzewamy olej i na gorący wrzucamy pokrojonego w cienkie paski kurczaka. Następnie dodajemy cebulę pokrojoną w piórka, krewetki i smażymy mniej więcej do 10 minut na dość sporym ogniu. W tym czasie zagotowujemy wodę i zalewamy wrzątkiem makaron – odstawiamy na 5 minut, pod przykryciem, potem odcedzamy.
Kolejno do tego co mamy w woku dodajemy małą szczyptę soli (ale na prawdę malutką, bo będziemy potem dodawać sos sojowy), drobno posiekany czosnek i imbir. Smażymy jeszcze 3-4 minuty. Po czym dodajemy posiekaną zieloną cebulkę i makaron i mieszamy wszystko razem. Skrapiamy sosem sojowym, mieszamy dokładnie. Na koniec wrzucamy kiełki i całość jeszcze raz mieszamy. Podajemy od razu, bo najlepiej smakuje na świeżo. Smacznego! :)
Źródło:http://kitchenpleasuresanddisasters.wordpress.com/2014/06/03/azjatycki-wok-makaron-wonton-krewetki-kurczak-i-swieze-kielki