ßßß Cookit - przepis na Ciasto cytrynowe z owocami i cytrynową kruszonką

Ciasto cytrynowe z owocami i cytrynową kruszonką

nazwa

Wykonanie

Typowo letnie, ucierane ciasto z owocami . Bardzo mocno cytrynowe, bo cytrynowa jest również kruszonka, którą ciasto jest posypane. Do mojego ciasta użyłam truskawek i borówek, ale mogą to być dowolne letnie owoce. Ciasto jest proste i bardzo smaczne, a ręce same wyciągają się po kolejne kawałki. Polecam.
175 g masła
175 g drobnego cukru
3 jajka
175 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i szczyptą soli)
starta skórka z jednej cytyrny
2 łyżki soku z cytryny
150 g owoców (truskawki, jagody, maliny)
cytrynowa kruszonka:
50 g masła
50 g cukru
75 g mąki
skórka starta z 1/2 cytryny
Piekarnik nagrzewamy do temberatury 170 st C. Natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia keksówkę o wymiarach 30 na 10 cm.
Przygotowujemy kruszonkę. Wszystkie składniki na kruszonkę mieszamy palcami do powstania okruchów. Odstawiamy.
Masło ucieramy z cukrem do białości. Dodajemy szczyptę soli i jajka, dokładnie ubijamy, minimum 5 minut.
Dodajemy sok z cytryny, startą skórkę i mąkę. Mieszamy. Na końcu dodajemy owoce i bardzo delikatnie mieszamy.
Ciasto przekładamy do foremki i posypujemy kruszonką. Pieczemy ok 40 minut.
Źródło:http://raspberriescream.blogspot.com/2013/06/ciasto-cytrynowe-z-owocami-i-cytrynowa.html