Wykonanie
Typowo letnie, ucierane ciasto z
owocami . Bardzo mocno
cytrynowe, bo cytrynowa jest również kruszonka, którą ciasto jest posypane. Do mojego ciasta użyłam
truskawek i
borówek, ale mogą to być dowolne letnie
owoce. Ciasto jest proste i bardzo smaczne, a ręce same wyciągają się po kolejne kawałki. Polecam.
175 g
masła175 g drobnego
cukru3
jajka175 g
mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką
proszku do pieczenia i szczyptą
soli)starta skórka z jednej
cytyrny2 łyżki
soku z cytryny150 g
owoców (
truskawki,
jagody,
maliny)cytrynowa kruszonka:50 g
masła50 g
cukru75 g
mąkiskórka starta z 1/2
cytrynyPiekarnik nagrzewamy do temberatury 170 st C. Natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia keksówkę o wymiarach 30 na 10 cm.Przygotowujemy kruszonkę. Wszystkie składniki na kruszonkę mieszamy palcami do powstania okruchów. Odstawiamy.
Masło ucieramy z
cukrem do białości. Dodajemy szczyptę
soli i
jajka, dokładnie ubijamy, minimum 5 minut.Dodajemy
sok z cytryny, startą skórkę i
mąkę. Mieszamy. Na końcu dodajemy
owoce i bardzo delikatnie mieszamy.Ciasto przekładamy do foremki i posypujemy kruszonką. Pieczemy ok 40 minut.