Wykonanie
Jeśli chodzi o zapasy
owoców w zamrażarce jestem prawdziwym chomikiem! Niedługo
będę chyba zamykać ją nogą..A przecież chciałam zamrozić jeszcze
dynię! Więc koniecznie musiałam coś rozmrozić. Padło na
porzeczki i kompot. Ale kiedy tak samotnie leżały sobie w miseczce i czekały na swoją kolej pomyślałam, że zjadłabym jakieś ciasto. A i moi chłopcy by się bardzo ucieszyli. Kilka chwil i proszę..gotowe. To taki rodzaj ciasta które można zrobić w momencie gdy znajomi dzwonią i mówią, że będą za godzinę:) Można użyć innych lekkich
owoców np.
malin lub
jagód.
Składniki:100 g miękkiego
masła100 g
cukru200 g
mąki2
jajka1 łyżeczka
proszku do pieczeniaskórka otarta z jednej
cytrynysok wyciśnięty z jednej
cytryny300 g
porzeczek ( lub
jagód,
malin)Wykonanie:Jeżeli używasz miksera lub robota kuchennego masz ułatwione zadanie. Jeśli mieszasz wszystko ręcznie zajmie to więcej czasu ale..nikt od mieszania jeszcze nie umarł:)Wrzuć pokrojone w kostkę
masło do miski dodaj
cukier i ucieraj przez chwilę. Dodaj
mąkę i
proszek do pieczenia i znowu dobrze zmiksuj.
Jajka wbijaj pojedynczo po każdym dobrze ucierając. Na koniec dodaj skórkę i
sok z cytryny. Wymieszaj i przełóż na blachę. Ciasto dość trudno się rozprowadza dlatego użyłam szpatułki do rozprowadzania ciasta którą moczyłam w wodzie. Na ciasto wysyp rozmrożone i dobrze osuszone (ważne!)
owoce. Piecz w temp. 180 stopni przez 35-40 minut aż do zrumienienia.Smacznego!