Wykonanie
Wykorzystałam ostatnie chwile czarnoporzeczkowego sezonu i upiekłam pleśniak. To moje pierwsze podejście do tego prostego ciasta. Od dziś nie odpuszczę - każdego roku właśnie tak będzie pachniał mój dom. Maślane ciasto z nutą
wanilii, kwaskowate
porzeczki, słodka
beza... Ciasto, w myśl mojej zasady z ostatnich miesięcy "w 5 minut" (jak coś wymaga więcej czasu, zostaje odłożone na półkę "później"), robi się bardzo szybko. Idealnie smakuje z ulubioną
kawą...
Składniki:3 szkl.
mąki200 g
masła1,5 szkl.
cukru1 łyżka esencji waniliowej2 łyżeczki
proszku do pieczenia6
jajeklitr
porzeczek (duży słoik)Sposób przygotowania:
Mąkę,
masło, 1/2 szkl.
cukru,
wanilię,
proszek do pieczenia i
żółtka jajek połącz w misce - zagnieć, aż otrzymasz kruszonkę. 2/3 otrzymanej mieszanki wysyp na tortownicę (wysmarowaną wcześniej
olejem). Ugnieć spód i odstaw na 15 minut do lodówki. Na wychłodzony spód wysyp wypłukane
owoce, na nie wyłóż pianę ubitą z 6
białek (pod koniec ubijania wsyp 1 szkl.
cukru). Wierzch posyp pozostałą kruszonką. Piecz 45 minut w 190 st.