Wykonanie
Dzisiejszy post jest dla mojego kochanego Bratanka,który ma urodziny,a ja wraz z rodzinką za pośrednictwem bloga życzymy Mu wszystkiego najlepszego,szczęścia,radości,wspaniałych przyjaźni oraz samych obronionych strzałów na bramce:)))
45 dkg
owoców - ja dałam
truskawki i
borówkę ameryk.w proporcji pół na pół2 łyżki
cukru1 łyżka
soku z cytrynyUmyte i oczyszczone
owoce miksuję z
cukrem i
sokiem z cytryny.Gotowy schładzam w lodówce.17,5 dkg
cukru kryształu + 1-2 łyżki do posypania foremki17,5 dkg
mąki2 łyżeczki
proszku do pieczeniaszczypta
soli17,5 dkg
masła w temp.pokojowej3 całe
jajka w temp.pokojowejskórka otarta z jednej
pomarańczy1 łyżka soku z
pomarańczyMasło ucieram,dodaję
cukier,a gdy jest dokładnie utarte dodaję po jednym
jajku,miksuję po każdym dodaniu składnika.W międzyczasie rozgrzewam piekarnik do 180 stopni.
Mąkę mieszam z proszkiem i
solą.Do utartego
masła dodaję skórkę i sok z
pomarańczy,miksuję,a następnie
mąkę z dodatkami i wtedy całość mieszam drewnianą łyżka.Natłuszczoną formę(keksówkę lub inną podobnej wielkości,moja serduszkowa jest mniej więcej 20/18 cm)natłuszczam i obsypuję
cukrem,nadmiar odsypuję.Masę przekładam do foremki,wkładam do nagrzanego piekarnika na 35-40 min.,wierzch powinien
mieć ładny złoty kolor.Po tym czasie wyjmuję ciasto i studzę w foremce ok.10 min. a następnie wyjmuję z formy i studzę 30 min.Podaję z sosem
owocowym. Smacznego!!!przepis z "French food and cooking"