ßßß Cookit - przepis na Jesienne ciasto ze śliwkami

Jesienne ciasto ze śliwkami

nazwa

Wykonanie

Takiego ciasta ze śliwkami pewnie nie jedliście. To chyba najbardziej wilgotne ciasto jakie jadłam, intensywnie nasączone osłodzonym sokiem z całej pomarańczy, dokwaszonym lekko sokiem z cytryny . Wierzch z grudkami cukru (można ominąć, choć uważam, że stanowił ciekawe uzupełnienie), w środku zatopione kawałki śliwek . Dla mnie pyszne choć przyznaję, że słodkie, ale tym rodzajem słodyczy, który sprawia, że chcesz kolejny kawałek. Piekłam je dwa dni pod rząd, za drugim razem zmniejszając ilość cukru w polewie. Czy z mniejszą ilością cukru czy z większą - znika w mgnieniu oka. Polecam.
2 jajka, plus 1 żółtko
140 g masła, miękkiego
140 g drobnego cukru
140 g mąki samorosnącej (lub zwykłej z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i szczyptą soli)
starta skórka i sok z 1 pomarańczy
200 g śliwek (około 4), bez pestek, połowa grubo posiekana, połowa pokrojona na ćwiartki
wierzch:
1 1/2 łyżki świeżego soku z cytryny
200 g drobnego cukru (zmniejszyłam ilość do 150g)
25 g kostek cukru, połamanych ( u mnie brązowy)
Piekarnik nagrzewamy do 160 st C. Natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia foremkę keksową (u mnie 12 cm na 28 cm).
Lekko ubijamy jajka, żółtko ze szczyptą soli.
Masło i cukier ucieramy do białości, wlewamy stopniowo jajka, dobrze ubijając po każdym dodaniu. Mieszamy z mąką i skórką z pomarańczy, dodajemy 2 łyżki pomarańczowego soku i posiekane śliwki.
Przekładamy do foremki a na wierzchu układamy ćwiartki śliwek. Pieczemy ok 50 minut (ja piekłam 40).
Studzimy przez 10 minut, po czym wyjmujemy na kratkę. Pozostały sok z pomarańczy wraz z sokiem z cytryny mieszamy z drobnym cukrem. Łyżką nasączamy wierzch ciasta i układamy na nim kostki cukru. Studzimy.
Przepis z "The Collection", wydawnictwa BBC Books
Źródło:http://raspberriescream.blogspot.com/2013/10/jesienne-ciasto-ze-sliwkami.html