Wykonanie
125 g
masła125 g
cukru1
jajko200 g
mąki1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 szczypta
soliskórka starta z 1
pomarańczy (uprzednio wyparzonej)2 łyżki ekstraktu
pomarańczowego(można pominąć)Piekarnik rozgrzać do temperatury 170-180°C (w zależności od rodzaju piekarnika). Blachę do pieczenia wysmarować tłuszczem lub wyłożyć pergaminem.
Masło z
cukrem utrzeć na pulchną masę za pomocą miksera. W trakcie wbić
jajko i dalej ubijać. Wmiksować
skórkę pomarańczową.
Mąkę wymieszać z
proszkiem do pieczenia i
solą, dodać do masy jajecznej i wymieszać wszystko za pomocą
łopatki.Ciasto ma na tyle luźną konsystencję, że nadaje się do wyciskania przez maszynkę do
ciasteczek. Jednak ja za pomocą dwóch łyżek formowałam z ciasta coś na kształt "łódeczek", układałam na blasze, a
potem lekko spłaszczałam za pomocą widelca.Piec 12-14 minut (w zależności od wielkości
ciasteczek) na środkowym poziomie piekarnika (ja piekłam bez termoobiegu).
Ciasteczka pozostawić do wystygnięcia.