Wykonanie
Owoców nigdy za wiele, dlatego w moich plackach pierwsze skrzypce grają
maliny, a nie ciasto :) Jeśli mam być dokładna, to
maliny i
syrop, którym je polewam ;)The is no such thing as to much fruits, that’s why raspberries are the
most important part of these pancakes :) Raspberries and
syrup that I put on top of them, to be specific ;)…Składniki:1,25 szklanki
mąki1,25 łyżeczki
cukru1 łyżeczka
proszku do pieczenia0,5 łyżeczki
soli1 szklanka
mleka1
jajko0,5 łyżeczki roztopionego
masła0,5-1 szklanki
owoców jagodowych (
malin,
jagód,
truskawek itp.)*
masło do smażenia (opcjonalnie)Wymieszaj suche składniki w dużej misceRozmieszaj
jajko z
mlekiem, dodaj do suchych składnikówDodaj roztopione
masło, wymieszaj dokładnie**Dodaj
owoce – w ilości jaką lubiszNa rozgrzaną patelnię z
masłem nakładaj porcje ciasta, smaż do momentu, aż się zrumienią, przerzuć na drugą stronęPodawaj np. polane
syropemSmacznego :)* robiłam te placki z
borówką amerykańską – pyszne! :)** w przepisie, na którym się wzorowałam, jest informacja, żeby odstawić ciasto na godzinę, ja tego nie zrobiłam tylko od razu smażyłam placki – wyszły pyszne :)…Ingredients:1,25 cup of
flour1 , 25 tsp of sugar1 tsp of baking powder0 , 5 tsp of salt1 cup of milk1 egg0 , 5 tsp of melted butter0 , 5-1 cup of berries (raspberries, blue berries, strawberries etc)*butter for fryingmix all dry ingredients together in a big bowlmix egg with milk, add to dry ingredientsadd melted butter and mix well*add fruits – as much as you likeon a hot pan with butter
pour portions of batter and fry until golden, turn over and fry a bit
moreserve with
syrupBon appetit! :)*I’ve made them with blue berries – delicious! :)** in the recipe I based on was said to leave the batter for an hour, but I didn’t do that only start frying pancakes right away – they
were delicious :)