Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 12(z pieczeniem / smażeniem): 55 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 4Ilość ocen : 7SkładnikLogo Ilość Czego
mąka z pełnego przemiału 150 gramów
mąka biała 150 gramów
proszek do pieczenia 2 łyżek deserowych
sól 1 szczypta
masło 90 gramów
cukier 100 gramów
mleko 1 szklanek
jajka 2 sztuk
truskawki 500 gramów
masło 3 łyżek stołowych
cukier 75 gramówWykonanie:Przesiane obie
mąki wymieszać z proszkiem i
solą. mikserem ubić
masło z
cukrem, aż masa będzie gładka. Dodać po jednym
jajku, ubijając mikserem, za każdym razem czekając, aż się całkiem połączy z masą. Stopniowo dodawać suche składniki i
mleko. Ciasto włożyć łyżką do 12 foremek wysmarowanych
masłem. Piec ok. 20 minut w piekarniku ogrzanym do 180 stopni, tak bu babeczki wyrosły, a ciasto pozostało elastyczne, nieprzesuszone. Odstawić do przestudzenia. Wyjąć z foremek.Sos
truskawkowy: stopić 3 łyżki
masła w rondlu ustawionym na wolnym ogniu. Włożyć oczyszczone
truskawki, wsypać
cukier i gotować, mieszając od czasu do czasu ok. 15 minut, aż
truskawki się rozpadną.Polać babeczki i podawać.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia WłoskaWielkanocKomentarze:Autor: martunia0704Data: 2009-04-21Pychota!Dodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: