Wykonanie
składniki:-500 g
mąki kukurydzianej-1 1/2 łyżki
proszku do pieczenia-szczypta
soli-230 g drobnego
cukru-4
jajka-350 ml
mleka-170 g roztopionego, ostudzonego
masła-50ml
likieru amaretto-30dkg pokrojonych w kostkę
truskawek-
cukier puder do posypaniaTym razem upiekłam coś zupełnie nowego.Pierwszy raz do muffin użyłam
mąki kukurydzianej,smak jest zupełnie inny niż ze zwykłej
mąki. A kształt uzyskałam dzięki świetnym sylikonowym foremkom zakupionym w Empiku.Smacznego :-)
sposób przygotowania:
Jajka ucieramy z
cukrem na puszystą masę dodajemy szczyptę
soli mleko.
likier ,
mąkę zmieszaną z
proszkiem do pieczenia.Stopniowo wlewamy roztopione
masło.Miksujemy wszystko na małych obrotach,do momentu,aż składniki się połącza,ale nie za długo.Dodajemy pokrojone w kostkę
truskawki.Ciasto wylewamy do połowy foremek .Pieczemy w 190 stopniach do suchego patyczka.Odstawiamy do ostygnięcia,następnie posypujemy
cukrem pudrem.