ßßß Cookit - przepis na Bardzo truskawkowy przekładaniec

Bardzo truskawkowy przekładaniec

nazwa

Wykonanie

W końcu są! Polskie truskawki! Nie ich zgrabne i dorodne kuzynki z Hiszpanii, ale nasze własne, pachnące, soczyste truskawki! Najbardziej oczywistym pomysłem na smaczne truskawki jest zjedzenie ich zaraz po umyciu. Ale kiedy już nasyciłam się truskawką samą w sobie, przyszło mi do głowy to ciasto. Jest wspaniałe! Mocno truskawkowe, pachnące, cudne!
Składniki
1kg truskawek
200g masła
200g cukru
Szczypta soli
3 jaja
500g mąki
Łyżeczka proszku do pieczenia
około 125ml ciepłego mleka
Przygotowanie
Umyj truskawki i obierz je z szypułek. Jeśli są duże przekrój na połówki lub ćwiartki.
Piekarnik nastaw na 180 stopni.
Utrzyj masło na puszystą masę, dodaj cukier, szczyptę soli oraz jaja. Ucieraj, aż składniki połączą się na gładką masę.
Dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia i tyle mleka, aby ciasto było ścisłe i z trudem odchodziło od łyżki.
Tortownicę wyłóż mokrym papierem do pieczenia.
Przełóż do foremki 1/3 ciasta, wyłóż na nim połowę truskawek, przykryj je kolejną warstwą ciasta, na niej wyłóż resztę truskawek i przykryj je ostatnią warstwą ciasta.
Piecz około godziny – przed wyjęciem sprawdź patyczkiem do szaszłyków, czy jest gotowe, jeśli nie – piecz jeszcze 10 minut.
Ciasto po upieczeniu wystudź (niestety trzeba poczekać), możesz je posypać cukrem pudrem dla ozdoby, ale i bez tego wygląda wspaniale.
Smacznego!
Źródło:http://mammadeli.com/2013/05/29/bardzo-truskawkowy-przekladaniec