Wykonanie
W końcu są! Polskie
truskawki! Nie ich zgrabne i dorodne kuzynki z Hiszpanii, ale nasze własne, pachnące, soczyste
truskawki! Najbardziej oczywistym pomysłem na smaczne
truskawki jest zjedzenie ich zaraz po umyciu. Ale kiedy już nasyciłam się
truskawką samą w sobie, przyszło mi do głowy to ciasto. Jest wspaniałe! Mocno
truskawkowe, pachnące, cudne!
Składniki1kg
truskawek200g
masła200g
cukruSzczypta
soli3
jaja500g
mąkiŁyżeczka
proszku do pieczeniaokoło 125ml ciepłego
mlekaPrzygotowanieUmyj
truskawki i obierz je z szypułek. Jeśli są duże przekrój na połówki lub ćwiartki.Piekarnik nastaw na 180 stopni.Utrzyj
masło na puszystą masę, dodaj
cukier, szczyptę
soli oraz
jaja. Ucieraj, aż składniki połączą się na gładką masę.Dodaj
mąkę z
proszkiem do pieczenia i tyle
mleka, aby ciasto było ścisłe i z trudem odchodziło od łyżki.Tortownicę wyłóż mokrym papierem do pieczenia.Przełóż do foremki 1/3 ciasta, wyłóż na nim połowę
truskawek, przykryj je kolejną warstwą ciasta, na niej wyłóż resztę
truskawek i przykryj je ostatnią warstwą ciasta.Piecz około godziny – przed wyjęciem sprawdź patyczkiem do szaszłyków, czy jest gotowe, jeśli nie – piecz jeszcze 10 minut.Ciasto po upieczeniu wystudź (niestety trzeba poczekać), możesz je posypać
cukrem pudrem dla ozdoby, ale i bez tego wygląda wspaniale.Smacznego!