Wykonanie
Deser przywołujący wspomnienie letniego popołudnia. Aromatyczny, słodki, przepyszny. Świetnie sprawdzi się jako deser po niedzielnym obiedzie albo na podwieczorek z przyjaciółką.Robi się go szybko, a dodatkowo możesz prace podzielić na etapy. Zachęcamy do skorzystania z pomocy dzieciaków przy jego wykonaniu. Mogą miksować
truskawki albo mieszać składniki ciasta. Taki samodzielnie wykonany deser smakuje od razu lepiej :)Potrzebujesz:1 opakowanie mrożonych
truskawek (lekko rozmrożone i zmiksowane)2 łyżki
brązowego cukru4 małe foremki do zapiekaniaCiasto:1/2 szklanki
mąki,1/4 szklanki
cukru,1/3 łyżeczki
proszku do pieczenia,1/4 łyżeczki
soli,1
jajko,2 łyżki stołowe
mleka,5 łyżek roztopionego, schłodzonego
masłaWykonanie:Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C.Wymieszaj
truskawki z
cukrem i przełóż je do foremek.W misce wymieszaj
mąkę,
cukier,
proszek do pieczenia i
sól. Dodaj
jajko i
mleko. Na końcu dodaj
masło i wymieszaj całość. Ciasto powinno być kleiste i gęste.Wyłóż ciasto na
truskawki. Piecz 30-40 minut. Podawaj gorące z dodatkiem
lodów lub
jogurtu naturalnego.
Smacznego!Inspiracją był przepis z http://www.abeautifulmess.com/2013/07/blackberry-cobbler.html