Wykonanie
Share the post "Omlet z piekarnika z
jagodami i
brzoskwiniami / Blueberry peach oven pancake"Ostatnio weekendowe śniadania na słodko stały się u mnie tradycją. Jakoś nie przepadam za klasycznymi kanapkami (w przeciwieństwie do mojego ukochanego), a że jestem fanką wszelkiego rodzaju
owoców staram się je wkomponowywać gdzie się da:) Tym razem przedstawiam okrutnie przepyszny omlet z
jagodami i
brzoskwiniami, który robi się dosłownie w kilka chwil. Zapraszam!Scroll down for recipe in English
(4 porcje)Składniki:2 łyżki
masła3/4 szklanki
mąki2 łyżki
cukru1/2 łyżeczki
soli4
jajkastarta skórka z 1
cytryny1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii1 szklanka
mleka1 duża
brzoskwinia, obrana i pokrojona w 0,5 cm plastry1 szklanka
jagód (mogą być mrożone lub można zamienić je na
borówki amerykańskie lub np.
maliny)
sos karmelowy,
cukier puder i
owoce do podaniaPrzygotowanie:Włącz piekarnik i ustaw go na 200 oC. Do patelni żeliwnej lub naczynia żaroodpornego o średnicy około 20 cm włóż
masło i umieść je w piekarniku na czas przygotowywania ciasta.W średniej misce wymieszaj
mąkę,
cukier i
sól. Dodaj
jajka i miksuj aż masa stanie się jednolita. Następnie wmieszaj
skórkę z cytryny i
wanilię, po czym dodawaj
mleko, cały czas miksując, aż powstanie ciasto podobne do naleśnikowego.Wyjmij patelnię z piekarnika i wysmaruj jego brzegi roztopionym w nim
masłem, a jego nadmiar przelej do ciasta i dokładnie wymieszaj.Wyłóż na dno naczynia
brzoskwinie i
jagody, polej całość
ciastem i włóż do piekarnika. Piecz przez około 25 minut, do ładnego zarumienienia.Pokrój na ćwiartki i podawaj z ulubionymi dodatkami.Smacznego!
English versionBlueberry peach oven pancake(4 servings)Ingredients:2 tablespoons butter3/4 cup all-purpose
flour2 tablespoons sugar1/2 teaspoon salt4 eggszest of 1 lemon1 teaspoon vanilla extract1 cup milk1 large peach, peeled and cut in 0 , 5 cm slices1 cup blueberriescaramel sauce, icing sugar and additional fresh berries, for servingPreparation:Preheat the oven to 200 oC, and place 20 cm oven proof skillet or baking pan with butter inside while you prepare the batter.In a medium bowl,
whisk together the
flour, sugar and salt.
Whisk the eggs into the
flour mixture until smooth, then add the lemon zest and vanilla. Add the milk a little at a
time, whisking as you go, until you have a smooth, crepe-like batter.Remove the skillet from the oven, brush the melted butter up the sides of the pan, then
pour the excess butter into the batter and
whisk to combine.Quickly scatter the peach slices and blueberries in the bottom of the skillet, then
pour the batter over the fruit, and place the skillet in the oven. Bake the pancake until dramatically puffed and golden, about 25 minutes. Let settle for a few minutes, then slice into wedges.
Serve with maple
syrup and some extra berries.Enjoy!
Share the post "Omlet z piekarnika z
jagodami i
brzoskwiniami / Blueberry peach oven pancake"