Wykonanie
Share the post "Koszyczki z mini omletów z
owocami / Mini dutch baby berry baskets"Dziś przedstawiam pomysł na przepyszne i szybkie śniadanie. Mini omlety, podane w formie koszyczków, które możemy wypełnić czym tylko mamy ochotę. Ja podałam z
bitą śmietaną i
owocamiPrzygotowanie dania jest bardzo łatwe i szybkie, a kształt koszyczków powstaje dzięki zapiekaniu ich w formie do muffinów. Sposób podania na pewno zachęci do jedzenia nawet największego niejadka. Polecam!Przepis znalazłam tutaj, zmieniłam jedynie proporcje niektórych składników.Scroll down for recipe in English
Koszyczki z mini omletów z
owocami(14-16 koszyczków)Składniki:1 szklanka
mleka6
jajek1 1/3 szklanki
mąki1/2 łyżeczki
soli1 łyżeczka ekstraktu
waniliowego1/4 szklanki
masła, roztopionego
bita śmietana,
jagody,
maliny,
syrop klonowy lub
miód do podaniaPrzygotowanie:W pojemniku blendera umieść
mleko,
jajka,
mąkę,
sól i
wanilię. Zmiksuj do uzyskania jednolitej masy, zeskrobując co jakiś czas resztki
mąki z brzegów naczynia. Następnie, cały czas miksując, wlej powoli roztopione
masło. Miksuj do uzyskania masy o jednolitej konsystencji. Można przygotować to ciasto także miksując standardowym mikserem lub nawet zwykłą ręczną trzepaczką, w blenderze jest zwyczajnie szybciej i wygodniej.Przygotuj formę do muffinek i nasmaruj otwory
masłem lub
oliwą. Wlej do każdego po ok. 1/4 szklanki masy i włóż do nagrzanego do 200 oC piekarnika. Piecz przez 15-18 minut, aż mini omlety staną się rumiane i puszyste.Podawaj na ciepło wypełnione
bitą śmietaną,
malinami i
jagodami, polane
syropem klonowym lub
miodem.Smacznego!
English versionMini dutch baby berry baskets(14-16 baskets)Ingredients:1 cup milk6 eggs1 1/3 cup all-purpose
flour1/2 teaspoon salt1 teaspoon vanilla extract1/4 cup unsalted butter, meltedwhipped cream, berries and maple
syrup or honey, to
servePreparation:Place milk, eggs,
flour, salt and vanilla in a blender. Process until smooth, scraping down the sides to
make sure all the
flour is incorporated. With the processor running, slowly stream in the melted butter. Process until fully incorporated and mixture is smooth.Grease regular-sized muffin
tins, coating well with butter or oil of choice.
Pour a scant 1/4 cup batter into each cup. Bake at 200 oCv for 15-18 minutes until puffy and golden.
Serve warm filled with whipped cream and berries, and a drizzle of maple
syrup or honey.Enjoy!
Share the post "Koszyczki z mini omletów z
owocami / Mini dutch baby berry baskets"