Wykonanie
To istna rozpusta
śniadaniowa! Pyszne! Podałam z
bitą śmietaną, ale z samymi
owocami też będzie super. I ten kształt! Do piekarnika wkładamy coś małego, a wyjmujemy kosmiczny statek :)Przepis znalazłam tutaj
składniki2 łyżki
masła2
jajka1/2 szklanki
mąki pszennej uniwersalnej1/2 szklanki
mleka1/4 łyżeczki
soliświeże
owoce (
maliny,
jagody)
bita śmietanaprzygotowaniePiec nagrzać do 205 st C. Do żaroodpornego szklanego naczynia (ok 23 cm średnicy) lub żeliwnej patelni nałożyć
masło, wstawić do pieca i poczekać aż się stopi. Następnie przy pomocy pędzelka rozprowadzić
masło po ściankach i dnie naczynia.W międzyczasie w średniej misce ubić lekko
jajka - trzepaczką lub mikserem. Dodać
mąkę,
mleko i
sól , wymieszać ( mieszałam ubijaczką od blendera). Wlać do naczynia z
masłemPiec 25 do 30 minut lub do momentu, aż placek wyrośnie i będzie miał złoty kolor. Podawać natychmiast wypełniony
owocami i
bitą śmietana .Można posypać
cukrem pudrem. Smacznego!