Wykonanie
Głównym tematem VIII Kociołka Lubelskiego są
maliny. Dla mnie rzecz jak najbardziej oczywista bo jak się mieszka w "zagłębiu
malinowym" gdzie ten
owoc ma nawet swoje własne święto to nie było opcji, że mogłaby mnie malinowa edycja ominąć. W dzieciństwie
maliny były symbolem zajętych wakacji. Każde dziecko, które chciało w wakacje zarobić sobie jakieś pieniądze chodziło na
maliny i tak jest też dzisiaj. Samo zrywanie
owoców nie jest takie ciężkie, jeśli nie ma wielkiego upału czy deszczu może być nawet przyjemne ale z punktu widzenia dziecka nie zawsze tak to wygląda:)
Maliny to wspaniały
owoc. Dzisiaj, kiedy nie muszę ich zrywać mój stosunek do nich się zmienił. Doceniam ich też pod względem kulinarnym bo są to chyba jedne ze wspanialszych
owoców wykorzystywanych w kuchni. Wszystkie
malinowe przetwory mają cudowny aromat, dzięki nim ciasta i desery nabierają tego szczególnego smaku bo chyba żaden
owoc tak pięknie nie pachnie w czasie pieczenia jak właśnie
maliny. Obowiązkowo zamrażam też
maliny, żeby w zimie móc cieszyć się ich smakiem.W ramach dzisiejszego
malinowego spotkania przygotowałam drożdżówki z
serem. Cudowne, mięciutkie ciasto,
serowe nadzienie i pachnące
maliny to argumenty za tym, żeby je przygotować. Wyszły tak pyszne, że obowiązkowo trzeba było kilka zjeść kiedy były jeszcze ciepłe. Po wierzchu można je posmarować lukrem, jednak ja nie zdążyłam, dobrze,że udało mi się zrobić zdjęcie:)
Malinowo pachnie również u :
Składniki na ciasto:500 g
mąki60 g roztopionego
masła2 łyżeczki
cukru1 płaska łyżeczka
soli25 g
drożdży świeżych100 ml
mleka200 ml
maślanki1
jajoSkładniki na nadzienie:ok. 2 szklanek
malin400 g
serka kremowego2 łyżki ekstraktu
waniliowego4 łyżki
cukru pudruMąkę wsypać do miski, zrobić dołek pokruszyć
drożdże, dodać ciepłe
mleko i
cukier, zrobić zaczyn. Do wyrośniętego zaczynu dodać
maślankę,
jajko,
sól, wymieszać i na koniec dodać gorące rozpuszczone
masło. Wyrobić i pozostawić do wyrośnięcia.
Serek utrzeć na gładką masę z
cukrem i ekstraktem
waniliowymWyjąć ciasto z miski, podzielić na pół. Rozwałkować duży placek, posmarować cienko połową
serka, posypać
malinami i zwinąć jak roladę. Pokroić na kawałki o szerokości ok. 4-5 cm. Tak samo postąpić z drugą połową ciasta. Gotowe drożdżówki układać na wysmarowanej
masłem blaszce, pozostawić do wyrośnięcia na 15 minut i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec około 20 minut, spód drożdżówek powinien być złocisty. Jeśli wierzch zbytnio się zrumieni należy przykryć je folią lub pergaminem. Po wystudzeniu posmarować drożdżówki lukrem.Smacznego:)