ßßß Cookit - przepis na Drożdżowe bułeczki z masłem orzechowym

Drożdżowe bułeczki z masłem orzechowym

nazwa

Wykonanie

Nie ma nic lepszego na śniadanie niż taka bułeczka z filiżanką kawy, uwielbiam!
A co powiecie na zabranie paru bułeczek na piknik np. do lasu?
Oczywiście pod warunkiem że nie pada...no chyba że zdecydujecie się na piknik po deszczu, na taki ostatnio się wybraliśmy - długi spacer rodzinny w kaloszach, było cudownie, w miarę ciepło, zapachy i odgłosy leśne ukoiły skołatane nerwy.
Polecam spacer i bułeczki również polecam.
Ciasto jest na maślance, bez jajek, gdyby ktoś pytał ;-)
500 g mąki
25 g drożdży świeżych
50 ml mleka
80 cukru pudru
1 łyżeczka soli
80 g masła
1 szklanka maślanki
ziarenka z połowy wanilii
4 łyżki masła orzechowego
2-3 łyżki cukru kokosowego lub trzcinowego
1 jajko rozkłócone do posmarowania
Przygotowujemy zaczyn drożdżowy z ciepłego mleka, drożdży, połowy cukru, łyżki mąki.
Mieszamy, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 minut.
Mąkę przesiewamy z solą do miski, dodajemy zaczyn drożdżowy i maślankę.
Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia przykryte ściereczką.
Po wyrośnięciu wałkujemy na prostokąt 50x30 cm, smarujemy ciasto masłem orzechowym, posypujemy cukrem i delikatnie zwijamy roladę.
Rulon tniemy w poprzek na paski gr. 3 cm. Układamy bułki na blasze na papierze obsypanym mąką, smarujemy jajkiem. Pieczemy w 200 stopniach ok. 10-15 minut do zezłocenia.
źródło przepisu na ciasto bazowe
Źródło:http://zufikowo.blogspot.com/2014/05/drozdzowe-bueczki-z-masem-orzechowym.html