Wykonanie
Nie ma nic lepszego na śniadanie niż taka bułeczka z filiżanką
kawy, uwielbiam!A co powiecie na zabranie paru bułeczek na piknik np. do lasu?Oczywiście pod warunkiem że nie pada...no chyba że zdecydujecie się na piknik po deszczu, na taki ostatnio się wybraliśmy - długi spacer rodzinny w kaloszach, było cudownie, w miarę ciepło, zapachy i odgłosy leśne ukoiły skołatane nerwy.Polecam spacer i bułeczki również polecam.Ciasto jest na
maślance, bez
jajek, gdyby ktoś pytał ;-)
500 g
mąki25 g
drożdży świeżych50 ml
mleka80
cukru pudru1 łyżeczka
soli80 g
masła1 szklanka
maślankiziarenka z połowy
wanilii4 łyżki
masła orzechowego2-3 łyżki
cukru kokosowego lub trzcinowego1
jajko rozkłócone do posmarowania
Przygotowujemy zaczyn
drożdżowy z ciepłego
mleka,
drożdży, połowy
cukru, łyżki
mąki.Mieszamy, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 minut.
Mąkę przesiewamy z
solą do miski, dodajemy zaczyn
drożdżowy i
maślankę.Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia przykryte ściereczką.Po wyrośnięciu wałkujemy na prostokąt 50x30 cm, smarujemy ciasto
masłem orzechowym, posypujemy
cukrem i delikatnie zwijamy roladę.Rulon tniemy w poprzek na paski gr. 3 cm. Układamy
bułki na blasze na papierze obsypanym
mąką, smarujemy
jajkiem. Pieczemy w 200 stopniach ok. 10-15 minut do zezłocenia.źródło przepisu na ciasto bazowe