Wykonanie
Mięciutkie bułeczki z makowym nadzieniem, najlepsze jeszcze ciepłe, mają jedną nieprzyjemną wadę - szybko znikają :) Dobre w podróż czy na piknik jeśli nie pada:)Na bazie przepisu na bułeczki z
masłem orzechowym o nieco innym kształcie.Delikatne ciasto na
maślance, bez
jajek.Może nadzienie trochę jesienne w nastroju, ale zimno i pada to i wypieki "jesienne" ;-)
500 g
mąki25 g
drodżdży świeżych50 ml
mleka80
cukru pudru1 łyżeczka
soli75 g
masła roztopionego1 szklanka
maślankipłaska łyżeczka mielonej
waniliiok. 200g masy makowej z
bakaliami (użyłam z puszki)1
jajko rozkłócone do posmarowaniaPrzygotowujemy zaczyn
drozdżowy z ciepłego
mleka,
drożdży, połowy
cukru, łyżki
mąki.Mieszamy, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 minut.
Mąkę przesiewamy z
solą do miski, dodajemy zaczyn
drożdżowy i
maślankę i lekko ciepłe
masło.Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Odstawiamy do wyrośniecia przykryte ściereczką.Po wyrośnieciu wałkujemy na prostokąt 50x30 cm, smarujemy ciasto i delikatnie zwijamy roladę.Rulon tniemy w poprzek na paski gr. 3 cm, dociskamy na środku tępą stroną noża prawie do końca (tak by nie przeciąć ciasta!).
Układamy
bułki na blasze na papierze obsypanym
mąką, smarujemy
jajkiem. Pieczemy w 200 stopniach ok. 10-15 minut do zezłocenia.
źródło przepisu na ciasto bazowe