Wykonanie
Mega wilgotne, mocno
cytrynowe ciasto z
malinami . To rewelacyjne ciasto! Kombinacja smaków
maliny i
cytryn to przysłowiowy strzał w dziesiątkę. Bajecznie proste i szybkie, do zrobienia nawet dla początkujących. Nasączone słodko - kwaśnym
syropem ciasto jest naprawdę pyszne! Gdyby nie to, że ograniczam mocno spożywanie
słodyczy, zjadłabym całą blaszkę w pojedynkę. Bardzo polecam!Przepis z "Sainsbury's Magazine", August 2011
3 duże
jajka200 g drobnego
cukru175 g
mąki samorosnącej( lub zwykłej plus 1 łyżeczka
proszku do pieczenia i szczypta
soli)1 łyżeczka
proszku do pieczenia200 g bardzo miękkiego
masłaszczypta
cynamonu150 g
malinNa
syrop:100 g
cukruskórka i sok z 2
cytrynPiekarnik nastawiamy na 180 st C. Lekko natłuszczamy kwadratową foremkę o wymiarach 20 cm i wykładamy papierem do pieczenia. Wszystkie składniki, oprócz
malin mieszamy.
Maliny umieszczamy w misce z masą i bardzo delikatnie mieszamy. Przekładamy do foremki i wygładzamy wierzch. Pieczemy ok 45 minut.Mieszamy składniki na
syrop.Wyjmujemy ciasto z piekarnika nakłuwamy widelcem wierzch i polewamy
syropem. Pozostawiamy w foremce do całkowitego wystudzenia, po czym wyjmujemy i kroimy w kostkę.