Wykonanie
Kolejny przepis z mojej ulubionej książki pt. Southern Italian Desserts . Jakiś czas temu
pisałam, że kupiłam ją wyłącznie ze względu na ciasto, które kusiło z okładki. Czas je przedstawić:
Panie, Panowie,
tarta arbuzowa poleca się w sezonie
arbuzowym :) Gdybym wiedziała, że jest ona tak pyszna, to zrobiłabym ją od razu po pojawieniu się pierwszych
arbuzów. Ale co się odwlecze, to nie uciecze - nadrabiam zaległości :) Spróbujcie koniecznie, ciacho jest łatwe w przygotowaniu, orzeźwiające, po prostu idealne. Po zjedzeniu kawałka ma się ochotę na jeszcze i jeszcze :)
Składniki (na tortownicę o śr. 22 cm):
Ciasto:400 g
mąki (najlepiej krupczatki)150 g
cukru1,5 łyżeczki
proszku do pieczeniaszczypta
soli170 g zimnego
masła2
jajkaskórka otarta z 1
cytryny (wcześniej umytej i sparzonej)Nadzienie:3 kg
arbuza (ze skórą)135 g
cukru120 g
mąki ziemniaczanej1 płaska łyżeczka
cynamonuPrzygotowanie:Ciasto:Ręcznie : Posiekać
masło z sypkimi składnikami (
mąką,
cukrem,
proszkiem do pieczenia i
solą). Palcami rozetrzeć grudki, dodać
jajka i
skórkę cytrynową. Szybko zagnieść ciasto, uformować kulę, owinąć folią i schłodzić w lodówce przez minimum 30 minut.Mikser planetarny/ malakser: Wszystkie składniki umieścić w misie miksera/ malaksera. Włączyć urządzenie i miksować tylko do czasu, kiedy składniki zaczną się sklejać. Wyjąć ciasto, dłońmi uformować kulę, owinąć folią i schłodzić w lodówce przez minimum 30 minut.Przygotować tortownicę: spód wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować tłuszczem. Rozgrzać piekarnik do temp. 175 ° C.
Ciasto wyjąć z lodówki i podzielić na 2 części - mniejszą i większą. Mniejszą ponownie włożyć do lodówki. Większą część ciasta rozwałkować (ja to robię na macie silikonowej, ciasto przykrywam folią spożywczą i przez folię rozwałkowuję) i wyłożyć nim dno i boki tortownicy, nakłuć widelcem. Formę z
ciastem schłodzić w lodówce.Nadzienie:
Arbuza pokroić na małe kawałki (powinno wyjść ok. 2 l), usunąć pestki. Przełożyć do garnka z grubym dnem i za pomocą blendera dokładnie zmiksować na płyn. Usunąć pianę. Dodać
cukier i podgrzewać do momentu rozpuszczenia się
cukru (nie gotować). Gdy
cukier się rozpuści dodać
cynamon i (ciągle mieszając trzepaczką) stopniowo dosypywać
mąkę ziemniaczaną. Doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu, ciągle mieszając, aby nie zrobiły się grudki. Masa będzie miała konsystencję budyniu.Wyjąć z lodówki formę z
ciastem, przełożyć gorącą masę do formy. Na wierzch równomiernie zetrzeć (na tarce o dużych oczkach) pozostałą część ciasta. Przykryć nadmiarem ciasta z
boków formy. Piec 40-50 min (u mnie 50 min.).
Po wyjęciu z piekarnika zostawić tartę do całkowitego wystygnięcia, następnie wstawić do lodówki na min. 6 godzin.
Przed podaniem oprószyć
cukrem pudrem.Źródło/ Inspiracja: R. Costantino "Southern Italian Desserts"