ßßß Cookit - przepis na Tarta arbuzowa

Tarta arbuzowa

nazwa

Wykonanie

Kolejny przepis z mojej ulubionej książki pt. Southern Italian Desserts . Jakiś czas temu pisałam, że kupiłam ją wyłącznie ze względu na ciasto, które kusiło z okładki. Czas je przedstawić: Panie, Panowie, tarta arbuzowa poleca się w sezonie arbuzowym :) Gdybym wiedziała, że jest ona tak pyszna, to zrobiłabym ją od razu po pojawieniu się pierwszych arbuzów. Ale co się odwlecze, to nie uciecze - nadrabiam zaległości :) Spróbujcie koniecznie, ciacho jest łatwe w przygotowaniu, orzeźwiające, po prostu idealne. Po zjedzeniu kawałka ma się ochotę na jeszcze i jeszcze :)
Składniki (na tortownicę o śr. 22 cm):
Ciasto:
400 g mąki (najlepiej krupczatki)
150 g cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
170 g zimnego masła
2 jajka
skórka otarta z 1 cytryny (wcześniej umytej i sparzonej)
Nadzienie:
3 kg arbuza (ze skórą)
135 g cukru
120 g mąki ziemniaczanej
1 płaska łyżeczka cynamonu
Przygotowanie:
Ciasto:
Ręcznie : Posiekać masło z sypkimi składnikami (mąką, cukrem, proszkiem do pieczenia i solą). Palcami rozetrzeć grudki, dodać jajka i skórkę cytrynową. Szybko zagnieść ciasto, uformować kulę, owinąć folią i schłodzić w lodówce przez minimum 30 minut.
Mikser planetarny/ malakser: Wszystkie składniki umieścić w misie miksera/ malaksera. Włączyć urządzenie i miksować tylko do czasu, kiedy składniki zaczną się sklejać. Wyjąć ciasto, dłońmi uformować kulę, owinąć folią i schłodzić w lodówce przez minimum 30 minut.
Przygotować tortownicę: spód wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować tłuszczem. Rozgrzać piekarnik do temp. 175 ° C.
Ciasto wyjąć z lodówki i podzielić na 2 części - mniejszą i większą. Mniejszą ponownie włożyć do lodówki. Większą część ciasta rozwałkować (ja to robię na macie silikonowej, ciasto przykrywam folią spożywczą i przez folię rozwałkowuję) i wyłożyć nim dno i boki tortownicy, nakłuć widelcem. Formę z ciastem schłodzić w lodówce.
Nadzienie:
Arbuza pokroić na małe kawałki (powinno wyjść ok. 2 l), usunąć pestki. Przełożyć do garnka z grubym dnem i za pomocą blendera dokładnie zmiksować na płyn. Usunąć pianę. Dodać cukier i podgrzewać do momentu rozpuszczenia się cukru (nie gotować). Gdy cukier się rozpuści dodać cynamon i (ciągle mieszając trzepaczką) stopniowo dosypywać mąkę ziemniaczaną. Doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu, ciągle mieszając, aby nie zrobiły się grudki. Masa będzie miała konsystencję budyniu.
Wyjąć z lodówki formę z ciastem, przełożyć gorącą masę do formy. Na wierzch równomiernie zetrzeć (na tarce o dużych oczkach) pozostałą część ciasta. Przykryć nadmiarem ciasta z boków formy. Piec 40-50 min (u mnie 50 min.).
Po wyjęciu z piekarnika zostawić tartę do całkowitego wystygnięcia, następnie wstawić do lodówki na min. 6 godzin.
Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
Źródło/ Inspiracja: R. Costantino "Southern Italian Desserts"
Źródło:http://www.cookierenka.com/2014/08/tarta-arbuzowa.html