Wykonanie
Na dzisiejszy niedzielny podwieczorek wyczarowałam pyszne i proste ciasto kruche z
owocami. Jakiś czas temu znalazłam przepis na jednym z blogów. Może nawet nie sam przepis mnie zachwycił ale sposób w jaki jest zrobione to ciasto - sakwa z
owocami.W okresie letnim korzystam ze świeżych
owoców, dziś posiłkowałam się mieszanką
owoców tropikalnych we własnej zalewie z puszki. Wyszło jak zawsze przepysznie.SKŁADNIKI: na ciasto:125 g
masła3 łyżki
cukru1
jajo1,5 szklanki
mąkiszczypta
soli na nadzienie:500 g
owoców (ja skorzystałam z tropikalnej mieszanki w zalewie)2-3 łyżki
cukrusok wyciśnięty z ćwiartki
cytryny2 łyżki
mąki ziemniaczanej1
jajo do posmarowania
cukier,
cynamon do posypaniaMiękkie
masło zmiksować z
cukrem, dodać roztrzepane
jajo i dalej miksować. Jak będzie jednolita masa dodać
mąkę i szczyptę
soli i ugnieść ciasto. Gotowe włożyć owinięte w folię spożywczą do lodówki na godzinę.Z puszki z
owocami odlać zalewę i przełożyć
owoce do misy. Dodać
cukier i
mąkę ziemniaczaną,
sok z cytryny i wymieszać.Po godzinie czasu ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować na podsypany blacie na cienki placek.Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. na środek wyłożyć przygotowane
owoce i zawinąć ciasto jak sakwę zostawiając środek odkryty. Ważne jest aby nie było nigdzie dziur bo podczas pieczenia wypłynie sok z
owoców. rozbić
jajo posmarować całe ciasto, posypać
cukrem i np.
cynamonem.Piec w 190 st. C przez około 35 minut.Można podawać z
lodami, u mnie wersja zimowa czyli ubita
śmietana 30%.
Źródło inspiracji: mniam-mniam.bloog.pl