Wykonanie
Proste, szybkie i smaczne. To naprawdę pyszne ciasto
cytrynowe jest mięciutkie i wilgotne. Bardzo wyraziste, bo cytrynowa polewa, dodaje mu ostrości. Przygotowanie jest niezwykle proste a
cytrynowy wierzch, który jest nieodzowny w tym cieście, gdyż dodatkowo go nasącza, robi się błyskawicznie. Oprócz tego, że ciasto jest proste jest również niezwykle smaczne, konsumenci byli nim zachwyceni. Polecam.
140 g
masła, w temperaturze pokojowej140 g drobnego
cukru2 duże
jajkadrobno starta skórka z 1
cytryny140 g
mąki samorosnącej(lub zwykła z łyżeczką
proszku do pieczenia i szczyptą
soli)
cytrynowy wierzch:4 łyżki drobnego
cukruświeżo wyciśnięty sok z 1
cytrynyPiekarnik nastawiamy na 180 st C. Natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia kwadratową foremkę o bokach 20 cm.
Masło i
cukier ubijamy do białości. Stopniowo dodajemy po jednym
jajku, ubijamy. Mieszamy ze
skórką cytrynową. Dodajemy przesianą
mąkę i mieszamy, aż składniki będą dobrze połączone. Przekładamy masę do foremki i wygładzamy wierzch. Pieczemy ok 20 minut(sprawdzamy patyczkiem).Przenosimy blachę na kratkę i nakłuwamy powierzchnie patyczkiem do szaszłyków i posypujemy wierzch ciasta 1 łyżką
cukru. Z pozostałych 3 łyżek
cukru przygotowujemy szybko sos, mieszając je z wyciśniętym
sokiem z cytryny i natychmiast polewamy nim ciasto. Pozostawiamy do wystygnięcia w foremce, po czym wyjmujemy z papierem z foremki i kroimy na kwadraty.Przepis z książki
Lindy Collister " Cakes and bakes from my mother's kitchen"