Wykonanie
Magdalenki to świetnie
ciasteczka do
kawy czy
herbaty. Nie miałam ochoty na wersję
czekoladową (która pojawiła się na blogu, link tutaj), a chciałam wykorzystać
cytryny. To był dobry wybór – mięciutkie
ciasteczka są lekko kwaśne w smaku, co sprawia, że są naprawdę pyszne :)
CYTRYNOWE MAGDALENKISkładniki (na około 30 magdalenek):170g
masła (stopionego)190g
mąki3
jajka2
żółtka190g
cukruSkórka i sok z ½
cytryny½ łyżeczki
proszku do pieczeniaszczypta
soliMąkę przesiać, wymieszać z
solą i
proszkiem do pieczenia.
Jajka,
żółtka,
cukier skórkę i
sok z cytryny dokładnie wymieszać. Dodać
masło, a następnie
mąkę i znów wymieszać. Odstawić na 30 minut. Piec w natłuszczonych foremkach w temperaturze 200°C przez około 10 minut.Jeśli nie macie odpowiednich foremek, możecie zrobić z takiego ciasta babeczki, też świetnie smakują :)Z przepisu Marthy Stewart: http://www.marthastewart.com/341274/lemon-madeleines