Wykonanie
Żurek to jedna z moich ulubionych zup. Gotuję ją niestety bardzo rzadko. Najlepsza to dla mnie z oddzielnie ugotowanymi i podanymi
ziemniakami, ale taką z
chlebem też nie pogardzę. Ta wersja
żurku jest naprawdę bardzo prosta i szybka, zwłaszcza gdy przygotujemy ją na rosołku z kostki. To zupa bardzo specyficzna i chyba jedna z najbardziej
polskich zup. Jak dla mnie również jedna z najlepszych.
4 szklanki
wywaru mięsnego (może być z kostki)2-4 pęta
białej kiełbasyliść laurowy4 ziarna
ziela angielskiego3 ząbki
czosnku, zmiażdżone1 szklanka zakwasu na żurek2 łyżeczki startego
chrzanu (ze słoika)1/2 łyżeczki
cukru3 łyżeczki
majeranku1 łyżka
mąki1/2 szklanki
śmietany do zup ( ja
daję single cream)
sól i
pieprz do smaku4 ugotowane na twardo
jajkaDo gorącego
wywaru wkładamy
ziele angielskie,
liść laurowy,
czosnek i
kiełbasę. Gotujemy ok 15 minut. Wyjmujemy
kiełbasę i kroimy na plastry, dodajemy zakwas,
chrzan,
cukier,
majeranek, doprawiamy
solą i
pieprzem. Gotujemy kilka minut.
Mąkę mieszamy ze
śmietaną i dodajemy do zupy, gotujemy jeszcze kilka minut. Na koniec dodajemy pokrojoną
kiełbasę. Podajemy z
jajkiem.