ßßß Cookit - przepis na Pierożki ze szpinakiem i smażoną cebulką

Pierożki ze szpinakiem i smażoną cebulką

nazwa

Wykonanie

Te pierożki ze szpinakiem i smażoną cebulką, z przepisu zamieszczonego przez Edysię, robiłam już dość dawno. Przyznać muszę, że szpinaku prawie w nich nie czuć, jest bardzo zdominowany przez mięso i boczek. Z tego co pamiętam, pierożki choć bardziej mięsne niż szpinakowe, smakowały nam i okazały się fajnym pomysłem na urozmaicenie diety. Ulepiłam je tradycyjnie, ale kto ma ochotę pobawić się radełkiem i takie urządzenie ma, podaję w przepisie wersję na kwadratowe poduszeczki. Dodatek dużej ilości cebuli jest w tym przepisie nieodzowny:)
ciasto pierogowe:
250 g mąki pszennej
2 jajka
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka oleju
farsz:
1 cebula zwykła
1 cebula szalotka
50 g pokrojonego w drobną kostkę boczku wędzonego
1 łyżka masła
150 g podsmażonego mielonego mięsa (u mnie z łopatki wieprzowej)
1 czerstwa bułka namoczona w mleku i odciśnięta
200 g świeżych liści szpinaku
1 łyżeczka suszonego majeranku
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
sól i pieprz
1 całe jajko
1 białko
5 cebul
Przygotowanie ciasta pierogowego:
mąkę przesiewamy na blat i robimy wgłębienie. Wbijamy 2 jajka, dodajemy sól, olej i mieszamy widelcem, zbierając mąkę z brzegów do środka. Wyrabiamy rękoma ciasto, ewentualnie dolewając odrobinę zimnej wody. Zawijamy w folię i odstawiamy na około 20 minut.
Przygotowanie farszu:
cebulę zwykłą i szalotkę obieramy i drobno siekamy. Szpinak płuczemy, przebieramy, wkładamy do osolonego wrzątku i gotujemy przez około 1 minutę. Osączamy, odciskamy i drobno siekamy.
Boczek podsmażamy z cebulą na łyżce masła. Mieszamy ze szpinakiem, mięsem, bułką, jajkiem, majerankiem oraz natką pietruszki. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku
Przygotowanie pierogów:
ciasto cienko wałkujemy na lekko oprószonej mąką stolnicy. Dzielimy na dwie równe części. Na jednej nakładamy w około 3-cm odstępach po 1 łyżce farszu. Miejsca wokół farszu smarujemy roztrzepanym białkiem. Przykrywamy drugim płatem ciasta i dociskamy miejsca między porcjami farszu. Radełkiem wykrawamy kwadratowe pierożki. Gotujemy przez 10-15 minut w osolonym wrzątku.
Pozostałe cebule kroimy w krążki, zezłacamy na oleju.
Ugotowane pierożki podajemy posypane cebulką i posiekaną natką pietruszki.
Źródło:http://raspberriescream.blogspot.com/2011/09/pierozki-ze-szpinakiem-i-smazona.html