Wykonanie
            Te pierożki ze 
szpinakiem i smażoną 
cebulką, z przepisu zamieszczonego przez Edysię, robiłam już dość dawno. Przyznać muszę, że 
szpinaku prawie w nich nie czuć, jest bardzo zdominowany przez 
mięso i 
boczek. Z tego co pamiętam, pierożki choć bardziej 
mięsne niż 
szpinakowe, smakowały nam i okazały się fajnym pomysłem na urozmaicenie diety. Ulepiłam je tradycyjnie, ale kto ma ochotę pobawić się radełkiem i takie urządzenie ma, podaję w przepisie wersję na kwadratowe poduszeczki. Dodatek dużej ilości 
cebuli jest w tym przepisie nieodzowny:)

ciasto pierogowe:

250 g 
mąki pszennej2 
jajka1 łyżeczka 
soli1 łyżeczka 
olejufarsz:1 
cebula zwykła1 
cebula szalotka50 g pokrojonego w drobną kostkę 
boczku wędzonego1 łyżka 
masła150 g podsmażonego 
mielonego mięsa (u mnie z 
łopatki wieprzowej)1 czerstwa 
bułka namoczona w 
mleku i odciśnięta200 g świeżych liści 
szpinaku1 łyżeczka suszonego 
majeranku1 łyżka posiekanej 
natki pietruszkisól i 
pieprz1 całe 
jajko1 
białko5 
cebulPrzygotowanie ciasta pierogowego:
mąkę przesiewamy na blat i robimy wgłębienie. Wbijamy 2 
jajka, dodajemy 
sól, 
olej i mieszamy widelcem, zbierając 
mąkę z brzegów do środka. Wyrabiamy rękoma ciasto, ewentualnie dolewając odrobinę zimnej 
wody. Zawijamy w folię i odstawiamy na około 20 minut.Przygotowanie farszu:
cebulę zwykłą i 
szalotkę obieramy i drobno siekamy. 
Szpinak płuczemy, przebieramy, wkładamy do osolonego wrzątku i gotujemy przez około 1 minutę. Osączamy, odciskamy i drobno siekamy.
Boczek podsmażamy z 
cebulą na łyżce 
masła. Mieszamy ze 
szpinakiem, 
mięsem, 
bułką, 
jajkiem, 
majerankiem oraz 
natką pietruszki. Doprawiamy 
solą i 
pieprzem do smakuPrzygotowanie pierogów:ciasto cienko wałkujemy na lekko oprószonej 
mąką stolnicy. Dzielimy na dwie równe części. Na jednej nakładamy w około 3-cm odstępach po 1 łyżce farszu. Miejsca wokół farszu smarujemy roztrzepanym 
białkiem. Przykrywamy drugim płatem ciasta i dociskamy miejsca 
między porcjami farszu. Radełkiem wykrawamy kwadratowe pierożki. Gotujemy przez 10-15 minut w osolonym wrzątku.Pozostałe 
cebule kroimy w krążki, zezłacamy na 
oleju.Ugotowane pierożki podajemy posypane 
cebulką i posiekaną 
natką pietruszki.