Wykonanie
Ziemniaki podane inaczej niż tradycyjnie, ale smacznie.Proteina sojowa zrobiona jest z
mąki sojowej poddanej obróbce termicznej. Kupujemy ją suchą, twardą i bez smaku. Przed użyciem należy ją namoczyć (najlepiej przez całą noc) w gorącej wodzie z
przyprawami, żeby zmiękła i nabrała smaku. Odlewamy
wodę i dopiero wtedy dodajemy ją do przepisu. Tak postępujemy praktycznie z każdym rodzajem proteiny sojowej. Po namoczeniu przypomina ona strukturę
mięsa często nazywana przez to „mięsem sojowym”. Jest też dobrym źródłem
białka.Składniki:1.5 kg
ziemniaków1 duża
cebula0,5 kg
pieczarek1 szklanka
mleka sojowego1/5 szklanki
oleju (opcjonalnie)2 ząbki
czosnku1 opakowanie proteiny sojowej (30 dkg) lub 2 szklanki ugotowanej
zielonej soczewicy3 łyżki
płatków drożdżowychPrzyprawy:
sól,
pieprz ziołowy,
tymianek, opcjonalnie
zioła prowansalskieZiemniaki obieramy, gotujemy w osolonej wodzie a następnie ugniatamy na jednolitą masę dodając
mleko sojowe i
olej, na koniec ugniatania dodajemy pokrojony
koperek i
szczypiorek.
Cebulę smażymy wraz
pieczarkami i drobno pokrojonym
czosnkiem oraz wcześniej namoczoną proteiną
sojową . Pod koniec smażenia dodajemy 2 łyżki ugniecionych
ziemniaków,
płatki drożdżowe oraz
przyprawy. Jeżeli będzie za gęste należy dodać trochę
majonezu z
ziemniaka lub
wody.Jeżeli nie mamy proteiny sojowej możemy użyć ugotowaną
soczewicę.Na dnie naczynia żaroodpornego układamy równomiernie warstwę z
pieczarkami, proteiną i
cebulą na to układamy warstwę
ziemniaków. Możemy podgrzać przed podaniem w piekarniku. Podajemy z różnego rodzaju surówkami. Smacznego.