ßßß Cookit - przepis na Naleśniki z zieloną soczewicą.

Naleśniki z zieloną soczewicą.

nazwa

Wykonanie

Do zrobienia tych naleśników użyłam mąki z pełnego przemiału, ale z białej pszenicy (pszenica albinos). Nie zawiera ona barwnika przez to mąka jest prawie biała, jednak nie pozbawiona wartości odżywczych bo mielone jest całe ziarno. Bardzo dobrze się sprawdza w naleśnikach.
Składniki:
Farsz z soczewicy
1,5 szklanki ugotowanej soczewicy zielonej
250 g pieczarek
1 średnia cebula
2 ząbki czosnku
1 ugotowany ziemniak
Sól, pieprz ziołowy, tymianek.
Cebulę i czosnek kroimy w kostkę następnie smażymy na oleju ok. 5 min. Pieczarki myjemy i ścieramy na tartce o małych oczkach dodajemy do cebuli i smażymy pod koniec dodając przyprawy. Ugotowaną soczewicę i ziemniaka miksujemy w malakserze lub maszynce do mielenia mięsa. Na koniec wszystkie składniki należy dobrze wymieszać.
Ciasto do naleśników
2 szklanki białej mąki pełnego przemiału (white whole wheat flour)*
1 szklanka mąki białej
2 łyżki zmielonego żółtego siemienia lnianego
¼ szklanki oleju(może być mniej)
Sól do smaku, przyprawa warzywna
mleko sojowe (dodajemy tyle aby uzyskać ciasto naleśnikowe)
Należy wszystkie składniki zmiksować w blenderze i odstawić na 2 godziny.
Z przepisu powinno wyjść ok 8 do 10 naleśników w zależności od ich grubości.
*Jeżeli nie mamy tej mąki możemy użyć mąkę z pełnego przemiału (whole wheat flour), albo mąkę orkiszową
Na usmażone naleśniki dajemy farsz i zawijamy wybierając formę która nam się podoba ja zrobiłam rurki.
Ta ogromna ilość naleśników była zrobiona na spotakanie z przyjaciółmi. Podgrzałam je w żarodpornym naczyniu w piekarniku, przykryte były folią aluminiową. Naleśniki były podane z domowej roboty barszczem z buraczków. Były naprawdę smaczne!!!
Foto M.Bojko
Źródło:http://zdrowienatalerzu.pl/index.php/nalesniki-z-zielona-soczewica