Wykonanie
Do zrobienia tych naleśników użyłam
mąki z pełnego przemiału, ale z białej pszenicy (pszenica albinos). Nie zawiera ona barwnika przez to
mąka jest prawie biała, jednak nie pozbawiona wartości odżywczych bo mielone jest całe ziarno. Bardzo dobrze się sprawdza w naleśnikach.Składniki:Farsz z
soczewicy1,5 szklanki ugotowanej
soczewicy zielonej250 g
pieczarek1 średnia
cebula2 ząbki
czosnku1 ugotowany
ziemniakSól,
pieprz ziołowy,
tymianek.
Cebulę i
czosnek kroimy w kostkę następnie smażymy na
oleju ok. 5 min.
Pieczarki myjemy i ścieramy na tartce o małych oczkach dodajemy do
cebuli i smażymy pod koniec dodając
przyprawy. Ugotowaną
soczewicę i
ziemniaka miksujemy w malakserze lub maszynce do
mielenia mięsa. Na koniec wszystkie składniki należy dobrze wymieszać.Ciasto do naleśników2 szklanki białej
mąki pełnego przemiału (white whole wheat
flour)*1 szklanka
mąki białej2 łyżki zmielonego żółtego
siemienia lnianego¼ szklanki
oleju(może być mniej)
Sól do smaku,
przyprawa warzywnamleko sojowe (dodajemy tyle aby uzyskać ciasto naleśnikowe)Należy wszystkie składniki zmiksować w blenderze i odstawić na 2 godziny.Z przepisu powinno wyjść ok 8 do 10 naleśników w zależności od ich grubości.*Jeżeli nie mamy tej
mąki możemy użyć
mąkę z pełnego przemiału (whole wheat
flour), albo
mąkę orkiszowąNa usmażone naleśniki dajemy farsz i zawijamy wybierając formę która nam się podoba ja zrobiłam rurki.
Ta ogromna ilość naleśników była zrobiona na spotakanie z przyjaciółmi. Podgrzałam je w żarodpornym naczyniu w piekarniku, przykryte były folią aluminiową. Naleśniki były podane z domowej roboty barszczem z
buraczków. Były naprawdę smaczne!!!
Foto M.Bojko