Zrobiłam tę sałatkę z kaszy gryczanej i komosy ryżowej (quinoa – można ją zastąpić zwykłym ryżem). Kasze te nie należą do moich ulubionych, jednak ze wzgledu na ich przebogatą wartość odżywczą szukam sposobu, aby częściej gościły w moim jadłospisie. Wiosenna sałatka to nie tylko kasze i kiełki z brokuł, ale rownież sos z awokado (avocado), którze wspólnie tworzą wyjątkową bombę pełną witamin, soli mineralnych i antyoksydantów.Przy tak kapryśnej wiośnie taka kolorowa, smakowita i podana w żołtej papryce (można użyć inny kolor papryki) wygląda wyjątkowo apetycznie i wiosennie.Składniki:1/4 szklanki komosy ryżowej (ryż peruwiański – quinoa) lub zwykłego ryżu1/3 szklanki niepalonej kaszy gryczanejszypiorekkoperekkiełkibrokułoweKasze przepłukać i ugotować w osolonej wodzie, następnie ostudzić.Szczypiorek, koperek i kiełki pokroićSos z awokado (avocado):1 dojrzałe awokado1 łyżka majonezusojowego lub z ziemniaka1 ząbek czosnku – przecisnąć przez praskęsok z cytryny do smakusól, pieprzziołowy1/2 łyżeczki musztardyWszystkie składniki dobrze zmiksować w blenderze lub widelcem.