ßßß Cookit - przepis na Nowalijkowy twarożek z tofu

Nowalijkowy twarożek z tofu

nazwa

Wykonanie

Wynik: 15
Czas przygotowania: 15minut
Przez Agnieszka 19 maja 2015
Z dzieciństwa pamiętam smak twarożku, który zwłaszcza wiosną moja mama często serwowała z rzodkiewką i szczypiorkiem. Dziś proponuję twarożek, ale z tofu. Smakuje równie wyśmienicie.
Tofu, zwane czasami „serem Azji” bądź „serkiem sojowym”, jest bogatym źródłem protein, nie zawiera cholesterolu, ma natomiast wysoką zawartość wapnia, magnezu, żelaza i lecytyny; jest lekkostrawne i ma niski indeks glikemiczny.
Składniki
rzodkiewki - pęczek
szczypiorek - 1/2 pęczka
koperek - wedle uznania
natka pietruszki - wedle uznania
sok z cytryny - do smaku
sól - do smaku
pieprz ziołowy - do smaku
majonez roślinny - 4 łyżki
Instrukcje
Tofu odcedzamy z wody i rozgniatamy widelcem w misce. Umyte rzodkiewki kroimy na drobną kostkę lub ścieramy na tarce o dużych oczkach. Szczypior i koperek (ilość koperku wedle uznania) dokładnie siekamy. Wszystko mieszamy w misce z 3-4 łyżkami majonezu bezjajecznego. Doprawiamy solą, pieprzem ziołowym i sokiem z cytryny. Posypujemy świeżą natką pietruszki. Palce lizać!
Przepisy na majonezy bezjajeczne znajdziesz tutaj:
- majonez sojowy
- majonez z ziemniaka
-majonez z kalafiora
-majonez z tofu
Źródło:http://zdrowienatalerzu.pl/index.php/nowalijkowy-twarozek-z-tofu