Wynik: 15Czas przygotowania: 15minutPrzez Agnieszka 19 maja 2015Z dzieciństwa pamiętam smak twarożku, który zwłaszcza wiosną moja mama często serwowała z rzodkiewką i szczypiorkiem. Dziś proponuję twarożek, ale z tofu. Smakuje równie wyśmienicie.Tofu, zwane czasami „serem Azji” bądź „serkiem sojowym”, jest bogatym źródłem protein, nie zawiera cholesterolu, ma natomiast wysoką zawartość wapnia, magnezu, żelaza i lecytyny; jest lekkostrawne i ma niski indeks glikemiczny.Składnikirzodkiewki - pęczekszczypiorek - 1/2 pęczkakoperek - wedle uznanianatka pietruszki - wedle uznaniasok z cytryny - do smakusól - do smakupieprzziołowy - do smakumajonez roślinny - 4 łyżkiInstrukcjeTofu odcedzamy z wody i rozgniatamy widelcem w misce. Umyte rzodkiewki kroimy na drobną kostkę lub ścieramy na tarce o dużych oczkach. Szczypior i koperek (ilość koperku wedle uznania) dokładnie siekamy. Wszystko mieszamy w misce z 3-4 łyżkami majonezu bezjajecznego. Doprawiamy solą, pieprzemziołowym i sokiem z cytryny. Posypujemy świeżą natką pietruszki. Palce lizać!Przepisy na majonezy bezjajeczne znajdziesz tutaj:- majonezsojowy- majonez z ziemniaka-majonez z kalafiora-majonez z tofu