ßßß Cookit - przepis na Wiosenna pasta – ze szpinaku i pietruszki

Wiosenna pasta – ze szpinaku i pietruszki

nazwa

Wykonanie

Czas przygotowania: 15minut
Czas gotowania: 15minut
Przez Agnieszka 19 marca 2015
Choć szpinak zawiera wiele dobroczynnych substancji odżywczych (między innymi: beta-karoten, luteinę, potas, kwas foliowy), dla wielu był zmorą dzieciństwa. Ja natomiast szpinak bardzo lubię i chętnie dodaję surowy do wielu surówek.
Dobrze przygotowany jest również bardzo smaczny w postaci gotowanej. Dziś przepis na wiosenną pastę ze szpinaku i pietruszki. Jej przygotowanie zajmie nam zaledwie kilka minut. A efekt końcowy jest wyśmienity!
Składniki
mrożony szpinak - 1 opakowanie (około 2 szklanki)
natka piertuszki - 1/2 szklanki
majonez bezjajeczny - 4 łyżki
sól - do smaku
pieprz - do smaku
sok z cytryny - (opcjonalnie)
czosnek - 2 ząbki (opcjonalnie)
zmielone pestki słonecznika lub tofu - (opcjonalnie)
Instrukcje
Mrożony szpinak wrzucamy na rozgrzaną patelnię i odparowujemy z niego wodę.
Przekładamy do blendera lub robota kuchennego, dodajemy pietruszkę oraz majonez i miksujemy na gładką masę.
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem (najlepiej ziołowym).
Do przepisu można również użyć trochę soku z cytryny i 2 małe ząbki czosnku. Można również dodać rozgniecione tofu lub zmielone pestki ze słonecznika.
Podajemy na chlebie, koniecznie z pomidorem. Smakuje wyśmienicie!
Przepisy na majonezy bezjajeczne znajdziesz tutaj:
- majonez sojowy
- majonez z ziemniaka
-majonez z kalafiora
-majonez z tofu
Źródło:http://zdrowienatalerzu.pl/index.php/wiosenna-pasta-ze-szpinaku-i-pietruszki