ßßß
4-5 łyżek domowego majonezu2 spore ząbki czosnku (lub więcej)100 ml jogurtu naturalnegopęczek natki z pietruszkiszczypta soli, pieprzukilka łyżek soku z cytryny1 łyżeczka trzcinowego cukru1 łyżka olejuPrzygotowanie1. Czosnek kroję w grubsze plastry i podsmażam na oleju, ostrożnie, by raptownie się nie przypalił, tylko zmiękł.2. Siekam podpieczony czosnek możliwie najdrobniej. Pod koniec dodaję liście z pietruszki i razem z czosnkiem siekam wszystko na bardzo drobno (można to wszystko zrobić w blenderze)3. Jeśli chcecie, by sos był nieco lżejszy, dodajcie do majonezu jogurt. Sos nie straci na smaku. Wystarczy go tylko wymieszać z drobniutko posiekanym czosnkiem i pietruszką, doprawić według uznania, dodając tyle soku z cytryny, ile potrzeba. Dobrym składnikiem do sosu jest ocet balsamiczny - wystarczy kilka kropel.Sos czosnkowo-pietruszkowy jest idealnym dodatkiem do drugich dań z rybą, z mięsem, do surówek, pizzy czy zapiekanek. Ostatnio podałam go właśnie do pysznych zapiekanek z rumianym kurczakiem bez panierki. Polecam!Smacznego!Jeśli spodobał Ci się przepis, Polub na Facebooku. Będzie mi bardzo miło...