Wykonanie
Sos z dodatkiem
czosnku jest bardzo smaczny, ale często rezygnujemy z niego, uwagi na przykry zapach, krępujący w kontaktach na przykład w pracy. Jest jednak na to kilka sposobów, by osłabić jego intensywną woń. Polecam tą zdrowszą, czyli dodawanie do posiłków z
czosnkiem mnóstwo
natki z
pietruszki, która bardzo dobrze go neutralizuje. Drugi sposób, jaki przychodzi mi do głowy to wypicie filiżanki dobrej
kawy. Jeśli znacie inne metody, pochwalcie się, bo korzyści są niemałe.
Czosnek w potrawach to skuteczna walka z cholesterolem, wzmacnianie odporności, piękne paznokcie, skóra i włosy a do tego niesamowicie podkręca smak.Składniki
4-5 łyżek domowego
majonezu2 spore ząbki
czosnku (lub więcej)100 ml
jogurtu naturalnegopęczek
natki z
pietruszkiszczypta
soli,
pieprzukilka łyżek
soku z cytryny1 łyżeczka
trzcinowego cukru1 łyżka
olejuPrzygotowanie1.
Czosnek kroję w grubsze plastry i podsmażam na
oleju, ostrożnie, by raptownie się nie przypalił, tylko zmiękł.2. Siekam podpieczony
czosnek możliwie najdrobniej. Pod koniec dodaję liście z
pietruszki i razem z
czosnkiem siekam wszystko na bardzo drobno (można to wszystko zrobić w blenderze)3. Jeśli chcecie, by sos był nieco lżejszy, dodajcie do
majonezu jogurt. Sos nie straci na smaku. Wystarczy go tylko wymieszać z drobniutko posiekanym
czosnkiem i
pietruszką, doprawić według uznania, dodając tyle
soku z cytryny, ile potrzeba. Dobrym składnikiem do
sosu jest ocet balsamiczny - wystarczy kilka kropel.
Sos czosnkowo-
pietruszkowy jest idealnym dodatkiem do drugich dań z
rybą, z
mięsem, do surówek, pizzy czy zapiekanek. Ostatnio podałam go właśnie do pysznych zapiekanek z rumianym
kurczakiem bez panierki. Polecam!Smacznego!Jeśli spodobał Ci się przepis, Polub na Facebooku. Będzie mi bardzo miło...