Wykonanie
Kalafior gotowany to najczęściej serwowane danie, ale jako surówka zadziwi nie jednego niedowiarka - chrupiący i delikatny zarazem a z
marchewką idealnie się zgadza.
Składniki na 2-3 osoby
połowa średniego
kalafiora2 średnie
marchewkimały pęczek
natki z
pietruszki (tylko liście)2-3 łyżki
jogurtu naturalnego1 łyżka z brzuszkiem
majonezu lub 2 łyżki
oleju tłoczonego na zimno1 łyżeczka
cukru trzcinowegosól,
pieprz do smakuPrzygotowanie1. Wybieram ładne zdrowe warzywa.
Kalafiora i obraną
marchew płuczę pod bieżącą
wodą a
potem przelewam je wrzątkiem.
Natkę opłukuję dobrze po bieżącą
wodą. Osączam warzywa z nadmiaru
wody na sicie.2. Ścieram różyczki
kalafiora i
marchew na dużych oczkach tarki.
Natkę siekam na drobniutko i dodaję do startych warzyw. Posypuję całość
cukrem i szczyptą
soli. Mieszam i odstawiam na 1-2 minuty.3. Przygotowuję sos łącząc
jogurt z
majonezem, szczyptą
soli i
pieprzu. Można dodać do sosu kilka kropel
cytryny - ja nie dodałam, bo mój
majonez ma jej całkiem sporo. Polecam przepis na domowy
majonez na bazie zdrowego
oleju. Dolewam do rozdrobnionych warzyw i mieszam. Próbuję i w razie potrzeby doprawiam jeszcze według uznania. Rewelacyjny smak. Wiem, wiem jeszcze byście coś dodali, ale zapewniam Was, że z tych prostych składników surówka jest super. POLECAM!!!