ßßß
połowa średniego kalafiora2 średnie marchewkimały pęczek natki z pietruszki (tylko liście)2-3 łyżki jogurtu naturalnego1 łyżka z brzuszkiem majonezu lub 2 łyżki oleju tłoczonego na zimno1 łyżeczka cukru trzcinowegosól, pieprz do smakuPrzygotowanie1. Wybieram ładne zdrowe warzywa. Kalafiora i obraną marchew płuczę pod bieżącą wodą a potem przelewam je wrzątkiem. Natkę opłukuję dobrze po bieżącą wodą. Osączam warzywa z nadmiaru wody na sicie.2. Ścieram różyczki kalafiora i marchew na dużych oczkach tarki. Natkę siekam na drobniutko i dodaję do startych warzyw. Posypuję całość cukrem i szczyptą soli. Mieszam i odstawiam na 1-2 minuty.3. Przygotowuję sos łącząc jogurt z majonezem, szczyptą soli i pieprzu. Można dodać do sosu kilka kropel cytryny - ja nie dodałam, bo mój majonez ma jej całkiem sporo. Polecam przepis na domowy majonez na bazie zdrowego oleju. Dolewam do rozdrobnionych warzyw i mieszam. Próbuję i w razie potrzeby doprawiam jeszcze według uznania. Rewelacyjny smak. Wiem, wiem jeszcze byście coś dodali, ale zapewniam Was, że z tych prostych składników surówka jest super. POLECAM!!!