ßßß Cookit - przepis na Sałatka wiosenna – kiełki, kasza i komosa ryżowa

Sałatka wiosenna – kiełki, kasza i komosa ryżowa

nazwa

Wykonanie

Zrobiłam tę sałatkę z kaszy gryczanej i komosy ryżowej (quinoa – można ją zastąpić zwykłym ryżem). Kasze te nie należą do moich ulubionych, jednak ze wzgledu na ich przebogatą wartość odżywczą szukam sposobu, aby częściej gościły w moim jadłospisie. Wiosenna sałatka to nie tylko kasze i kiełki z brokuł, ale rownież sos z awokado (avocado), którze wspólnie tworzą wyjątkową bombę pełną witamin, soli mineralnych i antyoksydantów.
Przy tak kapryśnej wiośnie taka kolorowa, smakowita i podana w żołtej papryce (można użyć inny kolor papryki) wygląda wyjątkowo apetycznie i wiosennie.
Składniki:
1/4 szklanki komosy ryżowej (ryż peruwiański – quinoa) lub zwykłego ryżu
1/3 szklanki niepalonej kaszy gryczanej
szypiorek
koperek
kiełki brokułowe
Kasze przepłukać i ugotować w osolonej wodzie, następnie ostudzić.
Szczypiorek, koperek i kiełki pokroić
Sos z awokado (avocado):
1 dojrzałe awokado
1 łyżka majonezu sojowego lub z ziemniaka
1 ząbek czosnku – przecisnąć przez praskę
sok z cytryny do smaku
sól, pieprz ziołowy
1/2 łyżeczki musztardy
Wszystkie składniki dobrze zmiksować w blenderze lub widelcem.
Źródło:http://zdrowienatalerzu.pl/index.php/salatka-wiosenna-kielki-kasza-i-komosa-ryzowa