ßßß Cookit - przepis na PASZTECIKI – bezmięsne

PASZTECIKI – bezmięsne

nazwa

Wykonanie

Nadzienie z soczewicy zielonej łudząco przypomina mięsne. Paszteciki podajemy z barszczykiem czerwonym zrobionym na bazie soku z kiszonych buraków. Taki zestaw, to po prostu zdrowy rarytas.
Składniki:
Nadzienie:
1 szklanka ugotowanej soczewicy zielonej
1 cebula
20 dkg pieczarek lub innych grzybów
2 ząbki czosnku
2 ugotowane ziemniaki
sól, przyprawa warzywana, sproszkowana cebula, pieprz ziołowy
Cebulę, czosnek i pieczarki smażymy na oleju, na koniec dodajemy sól i przyprawy. Po usmażeniu miksujemy wraz z ugotowną soczewicą i ziemniakami w robocie kuchenym, dodając ok. 1/2 -3/4 szklanki bułki tartej.
Ciasto drożdżowe – kruche
1 szklanka mąki pszennej razowej
1 szklanka mąki pszennej białej
1/3 szklanki tofu
3 łyżki nasion konopii ( hemp seeds-opcjonalnie)
2 łyżki drożdży suchych
1 szklanka mleka migdałowgo lub sojowego
1/2 łyżeczki soli
1/3 szklanki oleju
Drożdże rozpuszczamy w 1/2 szkalnki ciepłego mleka. Tofu miksujemy w w blenderze z 1/2 szklanki mleka i oliwą . Mieszamy suche składnki i potem dodajemy wszyskie mokre. Po dokładnym wyrobieniu ciasta odstawiamy do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu rozwałkowujemy i kroimy na szerokie pasy. Nakładamy nadzienie, zwijamy rulon, kroimy i smarujemy sokiem pomarańczowym aby uzyskać złoty kolor przy pieczeniu.
Pieczemy w tempraturze 180C do uzyskania zlotego kloru ok. 15 – 20 min.
Foto: M.Bojko
Źródło:http://zdrowienatalerzu.pl/index.php/paszteciki-bezmiesne