Wykonanie
poniedziałek, 5 Marzec 2012, autor: blue_megi, 3 Komentarzy »Zaczęło mocniej świecić słońce i jest jakaś szansa, że wkrótce będzie wiosna, a ja zaczęłam zastanawiać się nad wielkanocnym menu. Co roku przygotowuję tradycyjne
jajka gotowane w łupinach z
cebuli i na pewno z tej tradycji nie zrezygnuję. Jednak dla urozmaicenia świątecznego stołu znalazłam kilka ciekawych przepisów na
jajka faszerowane, z różnymi dodatkami:
musztardą,
szprotkami,
kiełkami,
szpinakiem czy
mascarpone.Na początek:
Jajka z
musztardąSkładniki:4
jajka ugotowane na twardo2 łyżki
majonezułyżka
musztardy z
zielonym pieprzemłyżka posiekanego
szczypiorkusól do smaku
Jajka obieramy, kroimy na połówki. Łyżeczką wyciągamy
żółtka. W miseczce rozcieramy
żółtka z
majonezem,
musztardą (możemy
żółtka przetrzeć przez sitko). Przekładamy masę do woreczka dekoratorskiego i wypełniamy wszystkie
jajka. Posypujemy
szczypiorkiem.
Do przygotowania
jajek użyłam nowej
musztardy Kamisa z linii Specialite. Kamis proponuje nam 6 bardzo oryginalnych smaków
musztard w małych, zgrabnych słoiczkach.
Musztardy są łagodne, ostre lub gruboziarniste, na różne gusta smakowe.:
musztarda z
czerwonym winem o słodko-winnym smaku,
musztarda z
rodzynkami i
miodem o lekko słodkim smaku z dodatkiem
rodzynek,
miodu naturalnego i
powideł śliwkowych,
musztarda z
żurawiną o kremowej konsystencji z widocznymi kawałkami
żurawiny,
musztarda z
curry,
musztarda z
płatkami wędzonej
papryki o ciekawym wędzonym posmaku oraz
musztarda z
zielonym pieprzem młotkowanym o wyrazistym,
ostrym smaku. W mój gust najlepiej trafiła
musztarda z wędzoną
papryką i
musztarda, którą użyłam do przygotowania
jajek – bardzo ostra, o kremowej konsystencji
musztarda z
zielonym pieprzem. Polecam.