Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czego
schab bez kości 400 gramów
papryka 2 sztuk
por 1 sztuk
cebula 1 sztuk
pomidory 2 sztuk
ryż 200 gramów
czosnek 2 ząbki
olej 3 łyżek stołowych
bulion warzywny 1 kostek
oregano według uznania
tymianek według uznania
pieprz według uznania
sól według uznaniaWykonanie:Umyte, osuszone
mięso pokroić na plastry, natrzeć
solą oraz
pieprzem. Oczyszczoną
paprykę pokroić w kostkę. Oczyszczona
cebule i
czosnek posiekać. oczyszczony
por pokroić w talarki. Na rozgrzanym w rondlu
oleju obsmażyć kotlety na rumiano z obu stron. Dodać warzywa, mieszając, smażyć 3 minuty. Wsypać opłukany
ryż, oprószyć
oregano oraz
tymiankiem. Zalać 3 szklankami wrzątku, w kruszyć kostkę
bulionową, wymieszać i zagotować. Gotować 20 minut na małym ogniu, pod przykryciem, aż ryz wchłonie cały płyn, a
mięso będzie miękkie. w razie potrzeby dolać jeszcze trochę wrzątku. Sparzone
pomidory obrać ze skórki, pokroić na cząstki i dodać do potrawy. Gotować jeszcze 10 minut, aż
pomidory się rozgotują. Podawać posypane świeżymi
ziołami.Uwagi:Potrawę można doprawić na ostro szczypta mielonego
chilli, odrobina
sosu tabasco lub sosu
sambal oelek.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z
MięsaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: