ßßß Cookit - przepis na Schabowe w warzywach

Schabowe w warzywach

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 5
Ilość ocen : 1
Składnik
Logo Ilość Czego
schab bez kości 400 gramów
papryka 2 sztuk
por 1 sztuk
cebula 1 sztuk
pomidory 2 sztuk
ryż 200 gramów
czosnek 2 ząbki
olej 3 łyżek stołowych
bulion warzywny 1 kostek
oregano według uznania
tymianek według uznania
pieprz według uznania
sól według uznania
Wykonanie:
Umyte, osuszone mięso pokroić na plastry, natrzeć solą oraz pieprzem. Oczyszczoną paprykę pokroić w kostkę. Oczyszczona cebule i czosnek posiekać. oczyszczony por pokroić w talarki. Na rozgrzanym w rondlu oleju obsmażyć kotlety na rumiano z obu stron. Dodać warzywa, mieszając, smażyć 3 minuty. Wsypać opłukany ryż, oprószyć oregano oraz tymiankiem. Zalać 3 szklankami wrzątku, w kruszyć kostkę bulionową, wymieszać i zagotować. Gotować 20 minut na małym ogniu, pod przykryciem, aż ryz wchłonie cały płyn, a mięso będzie miękkie. w razie potrzeby dolać jeszcze trochę wrzątku. Sparzone pomidory obrać ze skórki, pokroić na cząstki i dodać do potrawy. Gotować jeszcze 10 minut, aż pomidory się rozgotują. Podawać posypane świeżymi ziołami.
Uwagi:
Potrawę można doprawić na ostro szczypta mielonego chilli, odrobina sosu tabasco lub sosu sambal oelek.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Potrawy z Mięsa
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/10704/Schabowe-w-warzywach