ßßß Cookit - przepis na Papryka faszerowana soczewicą i ryżem

Papryka faszerowana soczewicą i ryżem

nazwa

Wykonanie

Papryka faszerowana soczewicą i ryżem z przepisu Pani domu
- 4 papryki
- 20 dag czerwonej soczewicy
- cebula
- pieprz
- 10 dag ryżu
- 2 pomidory
- 2 kulki mozzarelli
- sól
- 1 - 1,5 l bulionu warzywnego
- 2–3 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- tymianek
- słodka i ostra mielona papryka
Sposób wykonania:
Posiekaj cebulę i czosnek. Ze-szklij na maśle. Dosyp ryż i soczewicę. Chwilę smaż. Zalej taką ilością bulionu, aby przykryła składniki warstwą o grubości 1 cm. Gdy płyn zostanie wchłonięty,a ryż i soczewica będą prawie miękkie, dodaj pokrojone w kostkę pomidory i połowę startej mozzarelli. Dopraw.
Farszem napełnij papryki. Przykryj mozzarellą, zalej bulionem. Zapiecz 35 min w temp. 200 st.
Źródło:http://seven-days-in-sunny-june.blogspot.com/2012/09/papryka-faszerowana-soczewica-i-ryzem.html