Wykonanie
Smaczne i proste w przygotowaniu danie obiadowe. Dobrze znosi odgrzewanie. Idealne na zimowe dni. Przepis od Seniorki z forum Cincin.
0,5 kg chudego
schabu bez kości5 łyżek
oleju3
cebule pokrojone w grube
pióra1 ząbek
czosnku25 dkg
pieczarek pokrojonych na plasterki1
czerwona papryka1 puszka
pomidorów pelati2 spore
kiszone ogórki2 łyżeczki słodkiej sproszkowanej
papryki1 łyżeczka
tymiankusól,
pieprzew.
ostra paprykaew. 1 łyżka kwaśnej
śmietany 18%Schab kroimy na plastry grubości 1 cm, a następnie w poprzek włókien na paski.W rondlu podgrzewamy
olej, dodajemy paski
mięsa, które rumienimy, mieszając drewnianą łyżką. W razie potrzeby, smażymy
mięso partiami, tak by kawałki się nie stykały i
mięso nie puściło soku, ponieważ zacznie się dusić, zamiast smażyć, i stwardnieje.
Mięso wyjmujemy z rondla, do którego wkładamy pokrojone
cebule. Kiedy będą szkliste, dodajemy z powrotem
mięso,
pieczarki, oczyszczony i pokrojony w poprzeczne paseczki strąk
papryki, słodka
paprykę i
tymianek. Mieszamy.Po 10 minutach duszenia na średnim ogniu do rondla wkładamy
pomidory z puszki wraz z zalewą (jeśli są całe, pokrojone na mniejsze kawałki) oraz obrany ze skórki i pokrojony w drobną kosteczkę
kiszony ogórek i obrany, posiekany ząbek
czosnku. Całość przyprawiamy do smaku
solą,
pieprzem i ew.
ostra papryką. Po ok. 15-20 minutach, gdy
mięso jest miękkie, danie jest gotowe.Wówczas można dodać do sosu 1 łyżkę kwaśnej
śmietany.Podajemy z
ziemniakami,
ryżem lub białą
kaszą.