ßßß Cookit - przepis na Schab po bałkańsku

Schab po bałkańsku

nazwa

Wykonanie

Smaczne i proste w przygotowaniu danie obiadowe. Dobrze znosi odgrzewanie. Idealne na zimowe dni. Przepis od Seniorki z forum Cincin.
0,5 kg chudego schabu bez kości
5 łyżek oleju
3 cebule pokrojone w grube pióra
1 ząbek czosnku
25 dkg pieczarek pokrojonych na plasterki
1 czerwona papryka
1 puszka pomidorów pelati
2 spore kiszone ogórki
2 łyżeczki słodkiej sproszkowanej papryki
1 łyżeczka tymianku
sól, pieprz
ew. ostra papryka
ew. 1 łyżka kwaśnej śmietany 18%
Schab kroimy na plastry grubości 1 cm, a następnie w poprzek włókien na paski.
W rondlu podgrzewamy olej, dodajemy paski mięsa, które rumienimy, mieszając drewnianą łyżką. W razie potrzeby, smażymy mięso partiami, tak by kawałki się nie stykały i mięso nie puściło soku, ponieważ zacznie się dusić, zamiast smażyć, i stwardnieje.
Mięso wyjmujemy z rondla, do którego wkładamy pokrojone cebule. Kiedy będą szkliste, dodajemy z powrotem mięso, pieczarki, oczyszczony i pokrojony w poprzeczne paseczki strąk papryki, słodka paprykę i tymianek. Mieszamy.
Po 10 minutach duszenia na średnim ogniu do rondla wkładamy pomidory z puszki wraz z zalewą (jeśli są całe, pokrojone na mniejsze kawałki) oraz obrany ze skórki i pokrojony w drobną kosteczkę kiszony ogórek i obrany, posiekany ząbek czosnku. Całość przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i ew. ostra papryką. Po ok. 15-20 minutach, gdy mięso jest miękkie, danie jest gotowe.Wówczas można dodać do sosu 1 łyżkę kwaśnej śmietany.
Podajemy z ziemniakami, ryżem lub białą kaszą.
Źródło:http://passionfruit.blox.pl/2013/12/Schab-po-balkansku.html