Wykonanie
Wspaniałe, soczyste
mięsko w towarzystwie duszonych warzyw:
papryki,
pieczarek,
pomidorów,
cebuli i...
ogórków kiszonych :) Całość jest na prawdę pyszna i warta wypróbowania! Do tego jest bardzo uniwersalnym daniem - można go podawać z
kaszą,
ryżem,
makaronem, kluseczkami,
ziemniakami, a nawet ze zwykłym
pieczywem.
SKŁADNIKI:60-70 dag
schabu2
cebule1-2
czerwone papryki250 g
pieczarek3
pomidory pokrojone w kostkę lub 1 puszka
pomidorów w kawałkach2
ogórki kiszone1/2 szkl
przecieru pomidorowego typu passata1/2 szkl
bulionu1-2 ząbki
czosnkuolej do smażenia1 łyżka
masła (najlepiej klarowanego)ulubiona
przyprawa do mięsasól,
pieprz,słodka i
ostra papryka1.
Schab pokroić w paseczki, posypać ulubioną
przyprawą (u mnie jest to ostatnio
Przyprawa do mięs z Lidla). Obsmażyć na
oleju na rumiano. Zdjąć z patelni.2.
Cebul e pokroić w piórka,
paprykę w paseczki,
pieczarki w plasterki,
pomidory i
ogórki w kosteczkę.3. Na patelni rozpuścić
masło, podsmażyć
cebulkę, dodać
paprykę i
pieczarki, oprószyć
solą i smażyć razem jeszcze ok 5 minut, po czym dodać
mięso,
pomidory, przecier i
bulion i dusić następne 10 minut. Po tym czasie dodać
ogórka i przeciśnięty przez praskę
czosnek, dusić jeszcze ok 10-15 minut do miękkości
mięsa. Doprawić do smaku.Uwaga: gdyby sos za bardzo gęstniał, wystarczy podlać go gorącą
wodą.
Inspiracja: Ulubione przepisy