ßßß Cookit - przepis na Schab po sztygarsku

Schab po sztygarsku

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 5
(z pieczeniem / smażeniem): 90 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
schab środkowy 1 kilogramów
kiełbasa 300 gramów
czosnek 2 ząbki
mąka 2 łyżek stołowych
cebula 2 sztuk
papryka mielona słodka według uznania
kminek według uznania
olej według uznania
bulion warzywny 1 szklanek
mąka+mąka ziemniaczana 1 łyżek stołowych
pieprz według uznania
sól według uznania
Wykonanie:
Umyty osuszony schab naciąć wzdłuż, nie przecinając go do końca. Rozłożyć formując szeroki płat. Natrzeć do solą, pieprzem, papryką oraz roztartym czosnkiem, po środku ułożyć kiełbasę bez skórki. Schab zwinąć w roladę, mocno obwiązać nicią i obtoczyć w mące. Olej rozgrzać w brytfannie, włożyć roladę i mocno zrumienić z każdej strony. Wlać bulion, przykryć i dusić 30 minut. Potem odkryć, obłożyć mięso pokrojona w cząstki cebulą i piec jeszcze 30 minut w 180 stopniach. Co jakiś czas skrapiać mięso tworzącym się sosem, a w razie potrzeby wodą. Po 20 minutach pieczenia posypać roladę kminkiem. Gotowy schab wyjąć i pokroić w plastry, a do sosu wlać mąkę rozprowadzona w pół szklance wody. Mieszając, zagotować. Mięso polać sosem. Podawać z kluskami śląskimi i czerwona kapustą.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Potrawy z Mięsa
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/12443/Schab-po-sztygarsku