Wykonanie
Opis : Moje
bitki wieprzowe to potrawa podobna do
schabowego, ale szybsza we wstępnym przygotowaniu, a dłuższa w głównym. Ogólnie nie jest to jedyna istniejąca nazwa określająca to danie, ponieważ
bitki są zamiennikiem nazwy zrazów i rolad. W moim rodzinnym domu zrazy i rolady są to
mięsa rozbijane i faszerowane, więc tak przygotowane
mięso jak w tym przepisie pozostało
bitkami, żeby można było je odróżnić od faszerowanych
mięs. Z ową nazwą spotkałam się w telewizji i życiu codziennym ludzi, z którymi przebywam.Podsumowując, w moim słowniku
bitki to rozbijane
mięso, które obtaczane jest w
mące i w takiej postaci smażone na patelni z
cebulą, która świetnie podkreśla smak
mięsa. Możemy je podawać z sosem lub bez.Szczerze polecam.Pochodzenie : kuchnia polska; przepis własny, zaczerpnięty z różnych źródełIlość : 4-5 plastrów
mięsaSkładniki :0,5 kg
mięsa schabowego lub
karkówkisólpieprzmąka pszenna2 łyżki masła/margaryny + 2 łyżki
oleju3 ząbki
czosnku1 większa
cebulaPrzygotowanie :
Mięso podzielić na 4-5 plastrów.Rozbić na średnią grubość.Przyprawić
solą i
pieprzem z obu stron.Obtoczyć z obu stron w
mące.Rozgrzać tłuszcz.Smażyć
mięso z obu stron na większym płomieniu, aż
mięso przybierze lekkiej zarumienionej barwy.Następnie zmniejszyć płomień na średni, i dodać
czosnek przeciśnięty przez praskę oraz krążki
cebuli pokrojonej w plastry.Dusić do miękkości pod przykryciem (ok. 30-45 min.), smażąc
mięso z obu stron i od czasu do czasu podlewając odrobiną
wody, gdy ta całkowicie wyparuje (podczas duszenia można posypać 2-3 krotnie
mąką po powierzchni
mięsa).Wyłożyć
mięso na talerz i podawać wraz z zawartością pozostałą na patelni. Można również zostawić
cebulę na patelni, dolać odrobinę
wody i rozrobić sos.